ROTTERDAM – Met de winst van Jorik van Egdom kreeg de organisatie van de ITU Rotterdam Triathlon Championships het gedroomde resultaat op de openingsdag. Ook de andere Nederlanders presteerden sterk in eigen huis, met een zesde plek voor Marco van der Stel, plaats acht voor Menno Koolhaas en ook een achtste plek voor juniore Kirsten Nuyes. Zij moest de zege laten aan de Belgische Claire Michel, voor de ogen van de tienduizend toeschouwers in het Rotterdamse centrum.

Vanaf de start mee zitten en de wedstrijd bepalen, dat was wat de Nederlandse selectie vandaag deed in de eerste editie van de ETU Sprint Cup Rotterdam. Marco van der Stel was de snelste zwemmer en in een kopgroep van drie samen met Cesc Godoy en Matthew Roberts deed de geboren Capellenaar zijn deel van het werk op de fiets om weg te blijven. Toen een grote groep atleten – met onder andere de Belg Peter Denteneer, de Brit Jimmy Kershaw en de Braziliaan Danilo Pimentel, maar ook Van Egdom, Menno Koolhaas, Marco Akershoek en Donald Hillebregt aan kwam sluiten, wisten de snelle lopers dat het sparen van de benen kon beginnen. Enkele valpartijen in de laatste ronde zorgden alsnog nog voor een lichte afscheiding op het zeer technische parcours. Van der Stel en Van Egdom profiteerden en waren snel weg op het loopparcours, net als Kershaw. Van Egdom – op papier de snelste loper – ging zo in een zetel op weg naar de zege. Kershaw kon plek twee consolideren, terwijl Godoy nog oprukte naar plek drie. Van der Stel en Koolhaas maakten het Oranje-succes compleet met top acht noteringen.

De laatste keer dat een Nederlander bij de mannen een ETU Cup triathlonwedstrijd won is twaalf jaar geleden. Eric van der Linden was destijds de snelst in de ETU-race van Holten.

Een ijzersterk lopende Claire Michel behaalde bij de vrouwen een uurtje eerder haar eerste grote internationale zege door de ETU Sprint Cup op haar naam te schrijven. De Belgische versloeg racefavoriete Kirsten Casper uit de Verenigde Staten en de Australische Sophie Malowiecki, na eenbeslissende move in de laatste loopronde, die haar van plek drie naar de kop van de race bracht. Na het zwemmen zat Michel al attent in een kopgroepje, met daarin onder meer haar landgenote Sofie Hooghe, Kasper, Kirsten Nuyes en ook de Australische Tamsyn Moana-Vale, die zesde zou worden, net voor Hooghe en Nuyes en achter de Britse Georgia Taylor-Brown. Voorin ontbrak Sara Dossena, maar met een sterk looponderdeel werd de Italiaanse uiteindelijk toch nog vierde. Kirsten Nuyes kwam op het looponderdeel nog te kort tegen de sterkste atletes, maar kon zich als laatstejaars junior zeer knap handhaven.

Morgen gaan de ITU Rotterdam Triathlon Championships verder met het NK Masters en wedstrijden voor agegroupers, waarbij voor de Nederlanders kwalificatie voor het WK van 2017 op het spel staat. In de middaguren komt het hoogtepunt van het weekend, als paratriatleten van over heel de wereld in de binnenstad van Rotterdam om de wereldtitels strijden. Het is het eerste stand alone ITU WK Paratriathlon en veel van de deelnemers maken zich op voor deelname aan de Paralympische Spelen in september, waar Paratriathlon voor het eerst op de agenda staat. Het WK Paratriathlon begint om 15.30 uur in de Rjinhaven tegenover Hotel New York. In totaal komen zondag ongeveer 1300 atleten in actie.

UITSLAGEN 
ETU TRIATHLON ROTTERDAM 
(Sprint afstand)

MANNEN -----------------------------
 1 Jorik van Egdom       55:30
 2 Jimmy Kershaw    GBR  55:39
 3 Francesc Godoy    ESP  55:45
 4 Danilo Pimentel   BRA  55:47
 5 Kenji Nener     AUS  55:48
 6 Marco Van Der Stel     56:04
 7 Lukas Pertl     AUT  56:07
 8 Menno Koolhaas       56:08
 9 Sylvain Fridelance  SUI  56:09
10 Douglas Roberts   GBR  56:11

VROUWEN ----------------------------
 1 Claire Michel    BEL 1:01:16
 2 Kirsten Kasper    USA 1:01:24
 3 Sophie Malowiecki  AUS 1:01:33
 4 Sara Dossena     ITA 1:02:15
 5 Georgia Taylor-Brown GBR 1:02:20
 6 Tamsyn Moana-Veale  AUS 1:02:24
 7 Sofie Hooghe     BEL 1:02:39
 8 Kirsten Nuyes       1:02:53
 9 Jana Machacova    CZE 1:03:19
10 Zoe Thomas      GBR 1:03:25
Bronnen:
– Foto’s: Tim Buitenhuis / ITU Triathlon Championships Rotterdam
ITU Triathlon Championships Rotterdam