ROTTERDAM – Aan de Koning Willem-Alexander roeibaan bij Rotterdam was vanmiddag de derde wedstrijd in de Lotto Eredivisie. Triteam Rotterdam was er bij de mannen alles aan gelegen de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat lukte aardig met drie man bij de eerste vijf. Omdat echter de beste vier klasseringen tellen en de vierde man van het Rotterdamse team 24e werd, was het toch Squadra Eindhoven wat de winst pakte. Individueel ging de zege naar Jorik van Egdom, die als achtste uit het water kwam, maar snel naar voren fietste en het lopend afmaakte. Achter hem volgden zijn Duitse teamgenoot Jan Stratmann en vervolgens vier Belgen.
Bij de vrouwen was Mirjam Weerd een klasse apart. De Amersfoortse – uitkomend voor TTW Weesp – was op de sprinttriathlon een dikke minuut sneller dan de zeer getalenteerde Rani Skrabanja van Ferro Mosae. Inge Heus van Kijani maakte het podium compleet en mocht tevens met haar team op het hoogste ereschavot staan. Het Betuwse team klopte verrassend het altijd sterke Hellas uit Utrecht, waarvan dit keer niemand bij de beste drie eindigde.

De teams moesten hier en daar improviseren, omdat een aantal triatleten zondag meededen aan het NK halve triathlon in Klazienaveen of aan het WK team-relay in Hamburg.

In de open wedstrijd was Rens de Ridder uiteindelijk de snelste van de dag met 1.04.16. Al in de eerste startserie van de dag werd de toon gezet. In een rechtstreeks duel in de eerste startserie was hij Andy Koolmees en de snelste na het fietsen – Dennis van der Worp – op het slotonderdeel te snel af.
Op de kwart triathlon was Jan van der Meijs dankzij een sterk looponderdeel ruim sneller dan Leo Gödde. Bij de vrouwen won Rosalien van Elp. Ze leidde de wedstrijd vanaf de start, maar achter haar wist Jorieke Kastelein op het lopen nog gevaarlijk dichtbij te komen. Kastelein liep maar liefst zes minuten in op het slotonderdeel en naderde Van Elp tot op veertig seconden.

Zondag komen in en rond de Willem Alexander Roeibaan nog een keer zo’n 600 triatleten in actie bij de Triathlon010, zonder twijfel de sterkst gegroeide triathlon in de afgelopen paar jaar. Tijdens hun debuut vorig jaar was de wedstrijd met 600 deelnemers al nagenoeg volgeboekt, waarna de organisatie besloot hun evenement over twee dagen uit te spreiden om nog meer deelnemers te kunnen accommoderen. En met succes, aangezien ook de tweede wedstrijddag in no-time was volgeboekt.

UITSLAGEN 
TRIATHLON ROTTERDAM
(Sprint afstand)

MANNEN -----------------------------
 1 Jorik van Egdom       56.48
 2 Jan Stratmann        57.11
 3 Tim van Hemel        57.41
 4 Jonathan Wayaffe      57.49
 5 Lander Dircken       58.04
 6 Neal van Vaerenbergh    58.12
 7 Edo van der Meer      58.22
 8 Yannick Stollenwerk     58.26
 9 Zac Barber         58.30
10 Mark Hamersma        58.40

VROUWEN ---------------------------- 
 1 Mirjam Weerd       1.04.53
 2 Rani Skrabanja      1.06.07
 3 Inge Heus         1.06.35
 4 Sione Jongstra      1.06.40
 5 Sophie van der Most    1.07.08
 6 Sandra Wassink      1.07.19
 7 Trudy Veenstra      1.07.25
 8 Linda van Bemmel     1.07.28
 9 Tanya ten Velden     1.07.31
10 Jolanda Nell       1.07.39
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Foto’s: Sonja Jaarsveld
Triathlon010, Rotterdam