ROTTERDAM – De Maasstad maakt zich op voor de ITU Triathlon Championships op 23 en 24 juli. Dinsdag hesen Jetze Plat en Esther Vergeer gezamenlijk de vlag van de ITU Triathlon Championships Rotterdam bij de Vlaggenparade naast de Erasmusbrug. Met het hijsen van de vlag op de Boompjeskade werd het startschot gegeven voor een heuse citydressing-campagne rond het sportevenement in de Rotterdamse binnenstad. Op en rond het parkoers van de triathlon hangen de komende twee weken 130 vlaggen met uitingen van het evenement. Op het Centraal Station zijn bovendien drie banieren van het evenement te zien. Ook zijn op vier plaatsen in de stad levensgrote beelden geplaatst van een zwemmer, wielrenner en hardloper die samen de triathlon verbeelden.

Plat geldt als topfavoriet voor het WK Paratriathlon, het sluitstuk van de ITU Triathlon Championships Rotterdam op 24 juli. De regerend Europees kampioen kijkt uit naar het WK in eigen land: “De aankleding van de Rotterdamse binnenstad is prachtige publiciteit voor de triathlon en de paratriathlon. Het is fantastisch om in het centrum van Rotterdam te kunnen uitkomen. Ik verwacht dat onze sport hiermee een boost gaat krijgen. Ik hoop daar zelf uiteraard een bijdrage aan te kunnen leveren met een wereldtitel.”

Voormalig rolstoeltennister Esther Vergeer doet in Rotterdam mee aan de wedstrijd met open inschrijving. Vergeer begon dit jaar met trainen voor de triathlon en toont zich een enthousiaste ambassadeur van de paratriathlon. “Wat ik mooi vind aan de triathlon is de afwisseling. Je kunt de onderdelen combineren, maar ook apart trainen. Ik heb het parcours in Rotterdam de voorbije weken twee keer verkend en kijk er enorm naar uit om hier te kunnen starten.”

Aan het WK Paratriathlon doen honderd triatleten mee uit 37 landen. Er worden bij de mannen en de vrouwen wereldkampioenen gekroond in vijf klassen; PT1 t/m PT5. Voor Nederland starten zes triatleten op het WK, met daarbij een aantal serieuze kanshebbers op eremetaal. Bij de mannen starten Jetze Plat en Geert Schipper in de PT1-klasse. Beiden gelden in eigen land als favoriet in die klasse. Sjaak van den Berg doet mee in de PT4 en Daniel Knegt start in de PT5 met guide Koen de Leeuw.
Bij de vrouwen komt Mirjam de Koning voor Nederland uit in de PT1. Joleen Hakker (PT5) hoopt in Rotterdam met guide Linda van Vliet haar positie bij het vorige WK te verbeteren. In Chicago werd ze in 2015 vierde.

Plat, Schipper en Hakker hebben zich namens Nederland geplaatst voor de Paralympische Spelen. In Rio de Janeiro staat de paratriathlon dit jaar voor het eerst op het programma.