ROTTERDAM – Met het WK in eigen huis is het voor de nationale selectie paratriathlon van bondscoach Bas de Bruin zondag in Rotterdam een uitgelezen kans om het thuisvoordeel te benutten. Vijf atleten, waarvan twee met een guide, komen zondag namens Nederland uit op het WK Paratriathlon. Dat wordt voor het eerst als stand-alone evenement georganiseerd. Nederland brengt meerdere medaillekandidaten aan de start.
De Nederlandse ploeg bestaat zondag uit Jetze Plat en Geert Schipper (PT1), Joleen Hakker met guide Linda van Vliet (PT5), Daniël de Knegt met guide Koen de Leeuw (PT5) en Sjaak van den Berg (PT4). Saskia van den Ouden (PT3) moest wegens een blessure afzeggen voor de race in de stad waar zij lang gewoond heeft. Plat, Schipper, Hakker en Van Vliet gaan in september naar de Paralympische Spelen, waar Paratriathlon voor het eerst op het programma staat.

Een WK-medaille halen in eigen land zou voor alle atleten in de Nederlandse selectie een absoluut hoogtepunt vormen. Twee van hen lijken met minder ook geen genoegen te willen nemen. Op het EK in Lissabon toonden Jetze Plat en Geert Schipper al dat de Europese concurrentie een maatje te klein is en in Rotterdam willen beide atleten uit de PT1-klasse tonen dat dat ook geldt voor de rest van de wereld. De trainingsmaten, die tevens elkaars grootste concurrenten zijn, gaan in september naar de Paralympische Spelen en beiden willen dat doen met een WK-medaille op zak. Plat won al driemaal Europees goud, maar was mondiaal nog nooit de beste. Schipper heeft onder meer zeven World Paratri Events gewonnen, maar ook op zijn palmares ontbreekt de wereldtitel vooralsnog.

Naast de startseries van het WK, komen er ook paratriatleten in actie in de zogeheten open races. Deze sporters zijn niet geplaatst voor het WK elite, maar nemen zondag wel deel op hetzelfde parcours. Een van hen is Esther Vergeer, de meest succesvolle Paralympiër aller tijden. De rolstoeltennisster en voormalig rolstoelbasketbalster nam deel aan een voorbereidingstraject voor parasporters die triathlon als sport willen uitproberen. De enthousiaste Vergeer komt zondag uit in de PT1 klasse, voor atleten die een handbike en een wheeler gebruiken voor het fiets- en looponderdeel.