ROTTERDAM / POZNAN (POL) – Een grote afvaardiging van liefst dertien Nederlandse atleten neemt aanstaande zaterdag deel aan de ETU Sprint Cup triathlon in Rotterdam. De Europacupwedstrijd is de prelude voor het WK Paratriathlon van zondag en geldt voor de atleten tevens als een testmoment voor het WK dat volgend jaar in september tijdens de ITU Grand Final in Rotterdam op nagenoeg hetzelfde parcours zal plaatsvinden.

De Nederlandse mannen zijn met zijn zevenen vertegenwoordigd zaterdag. Marco van der Stel is van die zeven de atleet met de hoogste ranking. De NTC-atleet die tegenwoordig in Sittard woont en traint is afkomstig uit Capelle aan de IJssel. Hij kijkt daarom extra uit naar de wedstrijd in de regio waar hij opgroeide. Fransesc Godoy uit Spanje is met zijn achtste plek op het EK van dit jaar de te kloppen man zaterdag. Hij krijgt behalve van Van der Stel, die het startnummer vier zal dragen, ook concurrentie van Jorik van Egdom, nationaal kampioen Menno Koolhaas, Marco Akershoek, Donald Hillebregt, Jardy van den Heuvel en Frank Heestermans in het 63 mannen tellende startveld.
Met Kirsten Nuyes, Brenda Zwarthoed, Jeanine Kocken, Rani Skrabanja, Marije Dankelman en Jony Heerink is Nederland ook bij de vrouwen numeriek sterk vertegenwoordigd. Of het genoeg is om in het 43 atletes tellende startveld een beslissende rol te spelen, is afwachten. Kirsten Nuyes is met startnummer elf de hoogst ingeschaalde Nederlandse deelneemster. Zij neemt het op tegen Kirsten Kasper, die zondag nog de wereldtitel pakte het WK Teams met haar Amerikaanse ploeggenoten. Andere kanshebbers op de overwinning zijn de Russische Alexandra Razenarova en wellicht onze zuiderburen Claire Michel en Sofie Hooghe.

In de Poolse stad Poznan komt verder Dirk Wijnalda aan de start van het ETU EK Lange Afstand. De Bunniker, meervoudig nationaal kampioen op de halve en hele triathlon, won dit jaar al de Challenge Venetië. In 2014 werd Wijnalda in Almere tweede op het EK. Zaterdag neemt hij het op tegen onder andere de nummers twee en drie van het EK van 2015, de Slovaak Jaroslav Kovacic en de Portugees Sergio Marques. De laatste werd door Wijnalda in Almere in 2014 naar plek vier verwezen.