MAASTRICHT – Igor Amorelli en Mary Beth Ellis hebben de tweede editie van de Ironman Maastricht gewonnen. Daar waar bij de mannen er tot aan het lopen de spanning er nog in zat, was bij de vrouwen vanaf de start Ellis de sterkste. De Amerikaanse markeerde haar comeback aan het wedstrijdfront nadat ze eerder de ziekte van Lyme had opgelopen met een klinkende overwinning, waarbij ze liefst een kwartier van Yvonne van Vlerkens besttijd van vorig jaar afhaalde.

De Braziliaan was samen met Bas Diederen en Mark Oude Bennink de hele wedstrijd van voren te vinden. Na het zwemmen hadden ze al een gaatje, wat op de fiets alleen maar groter werd. Oude Bennink moest na circa 150 kilometer uit de kop lossen vanwege een lekke achterband, waarna Amorelli en Diederen gezamenlijk wisselden. Op het lopen kon titelverdediger Diederen het tempo van Amorelli niet volgen. Oude Bennink, die op zes minuten wisselde, liep vervolgens een solide wedstrijd en passeerde Diederen nog voor het halve-marathonpunt. De Braziliaan bleef verder buiten bereik.

Ellis was al de snelste vrouw na het zwemmen, op enkele minuten gevolgd door Sarissa de Vries. Eenzaam en zwaar stoempend fietste ze vervolgens ver vooruit, zelfs binnen de top-tien van de mannen, om met meer dan twintig minuten voorsprong te wisselen. Van den Berg wist in de tweede fietsronde voorbij De Vries te komen, maar moest op de marathon toezien dat Saleta Castro haar nog oprolde.

Ten opzichte van vorig jaar kende het deelnemersveld een enorme groei ten opzichte van vorig jaar: van 800 naar zo’n 2000. Evenwel bleef het topveld daar bij achter: daar stonden bij de mannen zijn er twintig atleten aan de startlijn en bij de vrouwen zeven, nagenoeg evenveel als vorig jaar

Op het vernieuwde fietsparcours, dat nu voor ongeveer de helft door België voerde, regende het vandaag lekke banden en valpartijen, mede als gevolg van enkele kleine regenbuitjes die het parcours op plaatsen spekglad maakten.

De Limburgse regionale zender L1 volgde Sarissa de Vries tijdens de wedstrijd en maakte daar de volgende reportage van:

 

UITSLAGEN 
IRONMAN MAASTRICHT


MANNEN ------------------------------
 1 Igor Amorelli     BRA 8:28:17
 2 Mark Oude Bennink     8:33:44
 3 Bas Diederen        8:35:57
 4 Erik-Simon Strijk     8:53:15
 5 Diego Van Looy    BEL 8:55:05
 6 Mike Schifferle   SUI 9:04:39
 7 Michael Van Cleven  BEL 9:06:42
 8 Lucky Berlage     BEL 9:15:17
 9 James Curran     IRL 9:15:58
10 Frederik Waer     BEL 9:22:24

VROUWEN -----------------------------
 1 Mary Beth Ellis    USA 9:24:42
 2 Saleta Castro     ESP 9:51:07
 3 Tineke van den Berg    10:03:30
 4 Sarissa De Vries     10:05:50
 5 Pleuni Hooijman      10:10:20
 6 Estelle Kieffer    FRA 10:19:41
 7 Fiona Ford      AUS 10:27:50
 8 Katrine Brock     DEN 10:30:43
 9 Mélissa Lapp     FRA 10:31:46
10 Beate Zschorlich   GER 10:36:27
Bronnen:
Ironman

één antwoord

 1. Braun

  We hebben genoten van een mooi sportevenement. Proficiat voor alle deelnemers en chapeau voor alle medewerkers.