Stayeren is het zodanig kort achter iemand fietsen dat diegene je uit de wind houdt en je zo minder weerstand of zelfs een aanzuigende kracht ervaart. In een triathlon is sprake van stayeren als je binnen een afstand van 12 meter – zo’n zes á zeven fietslengtes – van je voorganger fietst. Stayeren is in Nederland alleen toegestaan tijdens het NK over de Olympische Afstand en Sprint en enkele wedstrijden in de teamcompetities.

Wanneer is stayeren toegestaan en wanneer niet?

Voor nieuwkomers in de sport kan het verwarrend zijn. Want zo zie je atleten tijdens EK’s en WK’s in grote groepen over het fietsparcours denderen, maar in de triathlon bij jou om de hoek mag het weer niet. In Nederland is stayeren in het overgrote deel van de wedstrijden niet toegestaan. Christie Brouwer van de NTB legt uit waarom. “Ten eerste omdat dat zo van oudsher gegroeid is. Triathlon werd altijd individueel beoefend, dat is onze basis. En voor veel mensen is dat nog steeds een belangrijke waarde in onze sport, die willen graag een triathlon op eigen kracht finishen.”

“Daarnaast is veiligheid een belangrijk aspect”, vervolgt Brouwer. “Een stayerwedstrijd kan niet op een openbare weg plaatsvinden, het moet een volledig afgesloten parcours zijn. Wil je een volledig autovrij parcours bewerkstelligen, dan kom je automatisch op kleinere omlopen terecht, want je kunt nu eenmaal niet een ronde van 180 kilometer helemaal afsluiten. Een nadeel is dat je op kleinere parkoersen weer minder deelnemers kunt toelaten. Minder deelnemers betekent minder inschrijfgelden en dus minder inkomsten. Voor een organisatie kan het dan problematisch zijn om een evenement financieel rond te krijgen. We horen geregeld geluiden dat stayeren in alle wedstrijden toegestaan zou moeten worden, maar dat is dus vanwege verschillende redenen niet mogelijk.”

Meer lezen?

Randy Hendriks, duuratleet: “Stayeren is arrogant”
Rik van Trigt, bondscoach: “Stayeren is storend”
Irene Kinnegim, meervoudig Nederlands kampioene lange afstand: “Stayeren is super oneerlijk”
Dirk Wijnalda, meervoudig Nederlands kampioen lange afstand: “Stayeren is competitievervalsing”