De NTB lanceerde onlangs de campagne Stayeren = Valsspelen. Het hield de gemoederen flink bezig. Veel triatleten vinden dat stayeren niet thuis hoort in een wedstrijd waarin het niet is toegestaan. Tegelijkertijd leeft er bij sommigen de behoefte aan meer stayerwedstrijden in Nederland. Kortom, de discussie is in volle gang. Maar wat vinden de wedstrijdofficials van de NTB er eigenlijk van? 

Stayeren in wedstrijden waarin het niet is toegestaan, is valsspelen. Geen komma, geen maar…, gewoon: punt. Start je in een wedstrijd waarin niet gestayerd mag worden, dan zijn de regels voor iedereen helder, èn voor iedereen hetzelfde. Houd voldoende afstand en als je ingehaald wordt: creëer voldoende afstand. Consequenties voor het niet opvolgen van de regels moeten er zijn, zowel voorin als in de achterhoede. In alle gevallen blijft het valsspelen. En als je dan betrapt wordt, dan moet je ook op de blaren zitten. Dat kan soms in de vorm van een waarschuwing zijn, maar soms ook gewoon bij onversneden stayeren meteen met een diskwalificatie.

Dat officials niet alles kunnen zien, dat is zo. Officials kunnen eenvoudigweg niet overal zijn. Maar dat ontslaat de atleet zelf niet om zich netjes te gedragen. Zowel naar zichzelf toe als naar anderen. Immers: een valsspelende atleet vergalt door zijn gedrag ook het sportplezier van anderen die het zien. Daarom ook de oproep in de NTB-campagne: spreek een stayerende atleet gerust aan op zijn of haar gedrag als je het ziet.

Wil je als atleet dan toch zo graag stayeren, kies dan gewoon voor een sport waarin dat mag (bv. wielrennen) of anders voor triathlons en Run Bike Runs waarin stayeren officieel mag, in plaats van een wedstrijd waarin het niet mag. Oké, toegegeven, op de weg kennen we in Nederland nog nauwelijks officiële stayertriathlons, maar niets staat een organisator in de weg om ervoor te kiezen om een zo’n type wedstrijd neer te zetten (welke organisator pakt de handschoen op?). Wel hebben ze dan te voldoen aan extra eisen die in het kader van de veiligheid aan het fietsparcours worden gesteld (zoals een 100% verkeersvrij parcours) en aan de fietsen van deelnemers, dat spreekt voor zich.

één antwoord

  1. Mike

    Het is alleen wel zo dat veel triathlonparcours in Nederland uit ‘9x rond de kerk’ fietsen bestaat, inhoudende dat het parcours vaak niet lang genoeg is om een massa fietsers met 10m van elkaar te scheiden. Daarbij is het ook zo dat de NTB officials te streng zijn rondom bochten/klimmetjes. Het is nu eenmaal zo dat op die punten het veld in elkaar schuift…. Mijn mening: 140.6 stayeren verbieden, alle afstanden daar onder gewoon toestaan.