LEEDS (GBR) – Ze kwam wat traag uit de startblokken, maar Rachel Klamer herstelde zich gaandeweg de wedstrijd in Leeds uitstekend. Het resulteerde in een zevende plaats en opnieuw de bevestiging dat ze bij de wereldtop hoort, en kansrijk voor een Olympische ereplaats. De winst ging niet verrassend naar Gwen Jorgensen. Bij de mannen was Alistair Brownlee de snelste in zijn thuisstad.

De wedstrijd in Leeds leek verkeerd uit te pakken toen Klamer met de verkeerde groep zwemmers op een krappe minuut uit het water kwam. Wereldkampioene Jorgensen kwam wel snel aan de kant, maar miste de aansluiting bij de kopgroep van drie, met Flora Duffy en de jonge Britse atletes Learmonth en Hall. Duffy ging er tussenuit en leek voor een sensatie te gaan zorgen, tot Jorgensen de turbomotor aanzette en opnieuw alles en iedereen naar huis liep. Het was de zeventiende World Triathlon Series-zege voor de Amerikaanse. Duffy hield stand op de tweede plaats, de twee geroutineerde Britsen Holland en Stimpson achter zich houdend. Kort daarna bolde ook Rachel Klamer binnen, wetende dat het met de vorm twee maanden voor de Spelen wel snor zit.

Marco van der Stel kon zich in het grote geweld van de World Triathlon Series prima meten met de wereldtop. Gek genoeg was dat nu eens niet het geval bij het zwemmen, maar het venijn zat hem voor de triatleet uit Capelle aan den IJssel in de staart. Na de altijd snelle Slowaak Richard Varga kwam Van der Stel pas als 22e uit Waterloo Lake. Zijn voorzichtige start werd gecompenseerd met een sterk fietsonderdeel, waarin hij steeds alert was op ontsnappingen. Voldoende uitgerust leek de vorige week uitgetreden nationaal kampioen aan de tien kilometer te beginnen. Daarin dook hij even de top-tien in, moest nog wel een paar plaatsen prijs geven, maar zijn vijftiende plaats smaakt naar meer. Niet eerder zat de atleet van Squadra zo kort in een World Triathlon Series triathlon. Zijn beste prestatie tot nu toe was twee jaar terug: achttiende.

De spannende wedstrijd werd een dubbelslag voor de Brownlee-broers. Voor eigen publiek bewees Olympisch kampioen Alistair Brownlee klaar te zijn voor titelprolongatie in Rio. Broer Jonathan volgde een halve minuut later als tweede, de Australier Aaron Royle pakte brons voor wereldkampioen Javier Gomez. Jorik van Egdom werd gedubbeld en moest uit de wedstrijd, Donald Hillebregt viel tijdens het lopen uit.

Marco van der Stel - ITU WTS triathlon Leeds 2016 (photo Janos Schmidt ITU)

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON LEEDS (GBR)
(Olympische afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Alistair Brownlee   GBR 1.49.27
 2 Jonathan Brownlee   GBR 1.49.59
 3 Aaron Royle      AUS 1.50.33
 4 Javier Gomez     ESP 1.51.02
 5 Aurelien Raphael   FRA 1.51.22
 6 Pierre le Corre    FRA 1.51.30
 7 Adam Bowden      GBR 1.51.56
 8 Dorian Coninx     FRA 1.52.14
 9 Steffen Justus    GER 1.52.25
10 Ryan Bailie      AUS 1.52.40

VROUWEN -----------------------------
 1 Gwen Jorgensen    USA 2.00.33        
 2 Flora Duffy      BER 2.01.24
 3 Vicky Holland     GBR 2.01.57
 4 Jodie Stimpson    GBR 2.02.04
 5 Barbara Riveros    CHL 2.02.15
 6 Andrea Hewitt     NZL 2.02.18
 7 Rachel Klamer       2.02.24
 8 Ai Ueda        JAP 2.02.30
 9 Non Stanford     GBR 2.02.37
10 Jessica Learmonth   GBR 2.03.01
Bronnen / Links:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union