WEERT – Menno Koolhaas is duidelijk in de flow. Nadat hij vorige week in Amsterdam de nationale titel op de Olympische afstand veroverde, pakte hij vandaag in de ETU-cupwedstrijd in Weert de derde plaats. Maya Kingma werd negende in de vrouwenwedstrijd, maar speelde tot aan de start van het lopen een hoofdrol.

Kingma was namelijk vanaf de start al voorin te vinden. Bij het zwemmen in de Zuid-Willemsvaart (na een vanwege een dreigende onweersbui uitgestelde start) trok ze samen met Jenny Manders, Valentina Zapatrina, Alessia Orla en Sandra Dodet een gaatje van een halve minuut op het pak achtervolgers. Het vijftal probeerde nog vooruit te blijven, maar halfkoers werden ze toch bijgehaald door de achtervolgende groep van twaalf, waarin ook Kirsten Nuyes en Jeanine Kocken. Kingma bleef echter voorin de wedstrijd controleren, en was ook als eerste in de wissel. Helaas werd ze daarna overlopen door lichtvoetiger atletes. Leonie Periault nam al snel het initiatief, samen met haar landgenotes Michelle Flipo en met Dodet. Laatstgenoemde moest in de slotfase passen, waarna Periault het in een lange eindsprint kon afmaken. Kingma vocht voor wat ze waard was en wist in de laatste honderden meters nog net de negende plaats zeker te stellen voor Fenella Langridge.

Bij de mannen, later op de middag, zaten Koolhaas en ook Marco Akershoek meteen goed van voren. Na het uitkomen bij het zwemmen waren ze al meteen voorin te vinden, achter de twee Russen Andrey Bryukhankov en Vladimir Turbayevskiy. Al snel vormde zich een kopgroep van tien, die gestaag meer afstand nam van de achtervolgende zeventien atleten. Eirik Ravnan ondernam nog diverse ontsnappingspogingen, maar werd door onder andere attent verdedigen van Akershoek steeds bijgehaald. De Noor was nog wel als eerste in de wissel, maar was niet opgewassen tegen het loopgeweld achter hem. Koolhaas was samen met Douglas Roberts vervolgens het snelste weg, maar van daarachter drukte de Fransman Tom Richard zich aan kop. Ook Turbayevskiy, die als hoogst geklasseerde het gehele fietsonderdeel heel leep achterin was blijven hangen en geen meter had meegewerkt in de groep, sprong bij het lopen naar voren en haalde op enig moment Koolhaas bij. Maar deze was getergd door het irritante gedrag van de Rus, liet het zich niet overkomen en verwees de Rus in de eindsprint naar de meest ondankbare positie.

Bij de wedstrijden in de 2eDivisie Triathlon eerder op de dag ging de winst naar Saskia Veerman van Kijani, die op het looponderdeel korte metten maakte met Diana Gorter van ZSC Oceanus. Met Gonny Rosendaal op drie, Aleid Groenewoud op vijf en Natascha van der Vis op acht was het dé dag voor Kijani. Bij de mannen ging de winst naar thuisloper Daan Gehlen van TV Weert, ruim voor Bart Candel van EDO Sports en Eimert Venderbosch van Triathliem.

Bij de wedstrijden op zaterdag was Marijn Geurken de snelste op de kwart triathlon, dankzij een sterk slotonderdeel waarin hij van de vijfde plaats oprukte naar de winst. Leider na het fietsen Dieter Staelens had het nakijken; René Vosters completeerde het podium. Bij de vrouwen was de zege voor de Belgische Jocelyne Vervaet.

Op de sprinttriathlon zaterdag was de Belg Lars Baeyens net even wat sneller op het lopen dan Pim Lebouille. Bij de vrouwen won Joyce Caro met ruime cijfers.

UITSLAGEN 
ETU TRIATHLON WEERT
(Olympische afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Tom Richard	     FRA 1:45:00	 
 2 Douglas Roberts    GBR 1:45:30	 
 3 Menno Koolhaas       1:45:39	 
 4 Vladimir Turbayevskiy RUS 1:45:43	 
 5 Dylan Magnien     FRA 1:46:03	 
 6 Andrey Bryukhankov  RUS 1:46:35	 
 7 Iestyn Harrett    GBR 1:47:12	 
 8 Nathan Grayel     FRA 1:47:32	 
 9 Marco Akershoek      1:47:41	 
10 Charles Paquet    CAN 1:47:57 

VROUWEN -----------------------------
 1 Leonie Periault    FRA 1:55:44 
 2 Elena Danilova    RUS 1:55:51 
 3 Michelle Flipo    FRA 1:56:02 
 4 Sandra Dodet     FRA 1:56:19 
 5 Valentina Zapatrina  RUS 1:56:57 
 6 Justine Guerard    FRA 1:57:45 
 7 Alessia Orla     ITA 1:57:57 
 8 Emy Legault      CAN 1:58:09 
 9 Maya Kingma        1:58:33 
10 Fenella Langridge   GBR 1:58:34 
Bronnen / Links:
Stadstriathlon Weert