LEIDSCHENDAM – Samen met haar begeleidster Linda van Vliet eindigde de blinde triatlete Joleen Hakker met haar tijd op de zevende plaats bij de vrouwen achter winnares Jolien de Klein. Een klassering in de subtop dus. En dat terwijl Hakker bij het eerste onderdeel zelfs als laatste te water ging. “Dat was een bewuste keuze, omdat ik toch met Linda aan een koord vast zit bij deze discipline en het looponderdeel.”
Hakker vond vooral het loopparcours een hele belevenis. “Met name het bruggetje was een uitdaging, want die ging steil omhoog en omlaag. En het grind was best hobbelig. Ik werd overigens prima door Linda en de vrijwilligers begeleid,” vertelde ze na afloop van haar eerste deelname aan de Midzomeravondtriathlon. Hakker, die sinds haar twaalfde blind is, doet nu zeven jaar triathlons. Dat gaat haar verdienstelijk af.

“Ik heb mij zelfs geplaatst voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in september. De sportkoepel NOC*/NSF moet mij officieel nog uitzenden. Er mogen maar tien vrouwen meedoen aan de race. Er volgt nog een kwalificatiewedstrijd. Dan pas kan er een ranglijst worden opgemaakt. Bij groen licht van het NOC*/NSF mag ik samen met Linda meedoen. We trainen drie of vier keer per week samen. Ik heb haar jaren terug via het wielrennen leren kennen. Toen deed ik nog deze sport en eerder roeien. Triathlon biedt toch de meeste uitdaging voor mij. Deze sport is trouwens voor het eerst in de geschiedenis in het programma van de Paralympische Spelen als onderdeel opgenomen”, legde Hakker uit. Van Vliet is overigens opgegroeid in Leidschendam.

De winst bij de mannen ging naar Chris Sijger, die zijn naaste belager Vincenz Frey in de sprint klopte.

Bij de jeugd stond er geen maat op Stijn Lafontaine. Met zijn tijd van was deze middelbare scholier bijna vier minuten sneller dan Sjoerd te Nijenhuis. Susanne Knigge was bij de meisjes een klasse apart. De jeugd deed net als in de voorgaande jaren de helft van de afstanden die de volwassenen moest afleggen.

UITSLAGEN 
TRIATHLON LEIDSCHENDAM
(Achtste triathlon)

MANNEN ------------------------------
1 Chris Sijger        1.05.31
2 Vincenz Frey        1.05.33
3 Ferdinand Oldeman      1.06.18

VROUWEN -----------------------------
1 Jolien de Klein       1.16.30
2 Annemarie de Witte     1.17.58
3 Annemiek Willemze      1.19.44
Bronnen / Links:
– Johan Baukema
Midzomeravondtriathlon Leidschendam