AMSTERDAM – De favorietenrol waarmaken, goed omgaan met de druk en er staan als het moet. Dat deden vandaag Danne Boterenbrood en Menno Koolhaas op het NK Olympische Afstand in Amsterdam, tijdens de Triathlon Amsterdam Nieuw-West. Boterenbrood klopte Jony Heerink en Sarissa de Vries en won met haar team Ferro Mosae in de Lotto Eredivisie. Koolhaas liet de Belgen Tim Brydenbach en Lander Dircken achter zich, die met hun Triteam Rotterdam de manche van de Eredivisie Triathlon wonnen.

Menno Koolhaas van Squadra Eindhoven was vooraf de te kloppen man. De atleet van het NTC in Sittard gaf aan dat hij geleerd had van fouten in eerdere kampioenschappen en bewees dat hij het hoofd koel kan houden. Vanaf de start zat hij goed in de wedstrijd. Al bij het zwemmen was hij van voren te vinden, en op de fiets bevond Koolhaas zich aanvankelijk in een kopgroep van acht atleten, die tijdens het fietsen groeide tot achttien. In de tweede wissel gaf hij gas, liet het hele veld achter zich en werd daarna niet meer gegrepen. Ook de NK-titel bij de neosenioren ging naar “Rambo”, zoals Koolhaas’ bijnaam luidt.
Uit een achtervolgend groepje van vijf atleten ontsnapten tijdens het lopen Brydenbach en Dircken, die tweede en derde werden. Het NK-podium werd daarna gecompleteerd door de verrassende Frank Heestermans en Donald Hillebregt, die beiden uitkomen voor Davilex Nijmegen. Triteam Rotterdam versloeg in de Lotto Eredivisie Canyon Fusion en Squadra Eindhoven. Triteam is daarmee ook de nieuwe koploper.

NK’s in Amsterdam liggen Danne Boterenbrood goed, na eerdere winst in 2011 en 2014. Ook ditmaal zegevierde ze, die haar teamgenote Sarissa de Vries van Ferro Mosae derde zag worden. Met inmiddels vier titels op het NK Olympische afstand is ze de meest succesvolle triatlete aller tijden op de 31 jaar dat er NK’s worden gehouden.
Boterenbrood besliste de wedstrijd tijdens het lopen, nadat op de fiets een kopgroepje van vier atletes was ontstaan – naast Boterenbrood ook Jony Heerink, Sarissa de Vries en Jasmijn van der Burg. In de slotfase van het lopen kwam ze toch lelijk stuk te zitten. Na de finish lag de Maastrichtse arts minutenlang uitgeteld op het gras. Het zilver ging naar Heerink, die na een reeks vierde plaatsen op triathlon-NK’s dolblij was. Mirjam Weerd rukte sterk op tijdens het lopen en werd vierde, voor Van der Burg, die nog wel kampioen bij de neosenioren werd. Haar team Hellas Utrecht verloor met het kleinst mogelijke verschil van Ferro Mosae in de Lotto Eredivisie. Plek drie ging naar TC Twente, dat uittredend kampioene Pien Keulstra zesde zag worden, voor haar moeder Brigit Landewe op plek zeven.

In de tussenstand van de Lotto Eredivisie bij de vrouwen gaat Ferro Mosae uit Maastricht na twee zeges aan de leiding, voor Hellas Utrecht. Bij de mannen is Triteam Rotterdam de nieuwe koploper, met evenveel punten als Canyon Fusion, maar een beter plaatscijfer. Squadra Eindhoven staat na twee rondes op plek drie. De derde wedstrijd uit de Lotto Eredivisie Triathlon 2016 vindt op 16 juli plaats in Rotterdam. Daarna volgen nog wedstrijden in Veenendaal en Almere.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON AMSTERDAM
(Olympische afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Menno Koolhaas       1.50.58
 2 Tim Brydenbach    BEL 1.51.33
 3 Lander Dirken     BEL 1.52.11
 4 Frank Heestermans     1.52.26
 5 Donald Hillebrecht     1.52.39
 6 Tim van Hemel     BEL 1.53.09
 7 Yannic Stollenwerk  GER 1.53.18
 8 Ruben Geys      BEL 1.53.30
 9 Marco Akershoek      1.53.51
10 Sven Strijk        1.54.04
 
VROUWEN -----------------------------
 1 Danne Boterenbrood     2.03.31
 2 Jony Heerink        2.04.53
 3 Sarissa de Vries      2.05.48
 4 Mirjam Weerd        2.06.50
 5 Jasmijn van der Burg    2.08.21
 6 Pien Keulstra       2.09.54
 7 Brigit Landewe       2.10.14
 8 Pleuni Hooiman       2.10.16
 9 Sandra Wassink       2.11.06
10 Tanya ten Velden      2.11.15
Bronnen / Links:
Triathlon Amsterdam Nieuw-West