Thomas Sijtsma hing in 2013 zijn voetbalkicksen aan de wilgen om een nieuw avontuur te starten. De triathlon, dat moest het worden. De journalist meldde zich aan bij Hellas in Utrecht en liet zich onderdompelen in de wereld van zwemmen, fietsen en hardlopen. Inmiddels is hij redelijk wegwijs in de sport. Voor Transition kijkt hij terug op de bewogen eerste jaren in de triathlon.

Staan, de laatste restjes water uit de mond spugen, cap en bril van het hoofd en gaan! Lopen naar het parc fermé, waar de fiets voor de eerste wissel staat te wachten.

Terwijl de hartslag op volle toeren draait en het kloppende orgaan zelfs in je strot te voelen is, moet dat lompe wetsuit ook nog van de ledematen getrokken worden. Maar hoe? En wat trek je aan, en in welke volgorde, voordat je op de fiets stapt?

Eén ding kan ik je vertellen: deze stress keert bij iedere triathlon terug, hoeveel je er ook doet. Dus maak je niet druk, je bent niet de enige. Iedere triatleet komt in de hoogste vorm van paraatheid de wisselzone in. Relatief veel tijd valt te winnen of te verliezen bij dit vierde onderdeel van de triathlon. En daar horen fouten bij.

Ook dit uilskuiken voerde afgelopen weekend niet zijn meest intelligente manoeuvre uit in zijn driejarig bestaan als triatleet. Samen met drie vrienden stond ik aan de start van de UT Teamtriathlon in Enschede, deze wedstrijd is overigens een aanrader. In de ochtend is het de bedoeling dat je een 1/16de triathlon individueel afwerkt, in de middag mag je groepsgewijs een 1/8ste afwerken.

Niet heel ver voor de wedstrijd tikte ik via internet een fraai setje triathlonschoenen op de kop. Vooral in de ochtendseries in Enschede zijn de wissels cruciaal. Met deze schoenen zou ik zeker sneller op en van de fiets zijn. Zaterdagavond, nog geen 12 uur voor de race, bedacht ik me dat het nog wel verstandig zou zijn om ze eens te testen en te passen.

Terwijl Douwe Bob in Stockholm zijn strot liet klinken, bevestigde ik provisorisch de schoenplaatjes onder de witte patta’s. Alleen mijn voeten gleden niet zo makkelijk in de schoenen als de verschillende toonhoogtes uit de keel van de Nederlandse afvaardiging van het Songfestival. Mijn voeten waren te groot. Lekker dan. Weg snelle wissels. Weg ambitie.

Uiteindelijk genoot ik van de triathlondag in Enschede. Maar bedenk de volgende keer als je vol adrenaline de wisselzone instuift: zelfs het beste paard van stal maakt fouten in de wissel.

Meer lezen

Wil je ook sneller worden in de wisselzone? Lees onze tips!

Enkele tips voor snellere wissels
Waar moet ik op letten in de wisselzone