De NTB is een campagne gestart om het ongeoorloofd stayeren in wedstrijden tegen te gaan. De campagne is nodig omdat stayeren in veel races tegenwoordig gemeengoed is geworden. Verschillende (top)atleten en coaches hebben zich achter de campagne van de NTB geschaard. Zo ook Irene Kinnegim

“Eerlijk gezegd erger ik me al jaren aan stayeren”, stelt Irene Kinnegim, meervoudig Nederlands kampioene op de lange afstand. “Ik ben geen goede zwemmer, dus als ik op het fietsparcours kom, is het vaak redelijk Irene Kinnegimdruk. Ik moet het van mijn fietsen en lopen hebben en dat doe ik op eigen kracht. Zoals het ook de bedoeling is op de lange afstand of kortere niet-stayerwedstrijden. Het frustreert me dan ook regelmatig als er iemand in mijn wiel hangt of als ik zelf door grote groepen wordt ingehaald. Daar wil ik helemaal niet aan meedoen. Ik vind het echt superoneerlijk.”

“Als je lekker achter iemand hangt, terwijl diegene de wind vol op de kop heeft, dan begin je gewoon veel frisser aan het lopen”, vervolgt ze. “Ik ben misschien van de oude stempel, maar als ik iemand zie stayeren dan zeg ik daar wat van. Als het nog vroeg in de wedstrijd is en ik ben nog niet zo moe, dan hou ik het meestal vriendelijk en roep iets in de trend van ‘ga het eens lekker zelf doen’. Maar als de vermoeidheid toeslaat, ben ik wat minder beleefd. Maar in beide gevallen helpt het vaak niet als ik er iets van zeg. En dat vind ik jammer. De lange afstand is juist bedoeld om het alleen te doen. Als iemand graag wil stayeren, dan moet ie voor een stayerwedstrijd kiezen. Of gaan wielrennen.”

Ze beseft dat stayeren niet altijd te voorkomen is door drukte op het parcours, maar Kinnegim vindt dat de jury best wat harder mag optreden. “Ik zie soms motoren langs grote groepen rijden, zonder dat er wordt ingegrepen. Veel mensen weten dat ze er toch wel mee weg komen, dus blijven ze het doen. Laat de jury maar meteen een kaart uitdelen in plaats van te waarschuwen. Hopelijk kiezen atleten er dan wel voor om de wedstrijd op een eerlijke manier te volbrengen. Ik vind het jammer dat stayeren tegenwoordig normaal gevonden wordt. Die mentaliteit past gewoon niet bij onze sport.”

één antwoord