De NTB is een campagne gestart om het ongeoorloofd stayeren in wedstrijden tegen te gaan. De campagne is nodig omdat stayeren in veel races tegenwoordig gemeengoed is geworden. Verschillende (top)atleten en coaches hebben zich achter de campagne van de NTB geschaard. Zo ook bondscoach Rik van Trigt.

Rik van TrigtStayeren is een signaal dat de sport in ontwikkeling is, is bondscoach Rik van Trigt van mening. De beroepsmilitair/sportinstructeur volbracht zijn eerste hele triathlon in 1989 en veroverde in totaal vier keer brons op het Nederlands kampioenschap lange afstand in Almere. Sinds 2014 is Van Trigt bonscoach van de lange afstandselectie van de NTB. “Tot halverwege de jaren negentig was stayeren niet echt een issue”, blikt Van Trigt terug op zijn actieve periode als triatleet. “De verschillen na het zwemmen waren in die tijd redelijk groot en als je eens bij iemand in de buurt kwam, respecteerde je de regels door de toegestane afstand tussen elkaar aan te houden.”

Maar als de sport en atleten zich ontwikkelen, worden de verschillen onderling kleiner. “Atleten werden completer, kregen de beschikking over trainingschema’s en beter materiaal. Het veld kwam zo dichter bij elkaar te liggen. Tegenwoordig moet je om voor de overwinning op Hawaii mee te kunnen strijden dik onder de vijftig minuten zwemmen, anders ben je gezien. Daar zie je echt groepen ontstaan op het fietsparcours. Soms houden atleten netjes de toegestane afstand tussen elkaar aan, maar vaak ook niet. En dat vind ik storend. De lange afstand moet je op eigen kracht doen, dat is nu net de charme van de sport.”

Juryleden mogen wat Van Trigt betreft dan ook best harder ingrijpen. Atleten die zich ergeren aan stayergedrag van anderen, adviseert hij vooral zich op hun eigen race te richten. “Als je je te veel gaat irriteren, kost dat heel veel energie. Daar ga je ook niet harder van fietsen. Blijf gewoon de regels in acht nemen – ook al zie je anderen wel stayeren – en probeer met een snoeiharde marathon te laten zien dat je het ook op eigen kracht kunt. Op die manier kun je jezelf in de spiegel altijd recht in de ogen kijken.”