Het boeken van tijdwinst in een triathlon is niet alleen een zaak van goed getraind zijn. Ook doordacht te werk en een goede wedstrijdvoorbereiding gaan kan je soms een leuke tijdwinst opleveren zonder dat je dat veel moeite kost! Als je je voor èn tijdens een wedstrijd goed blijft concentreren op je eigen handelen, kun je je prestatie verder optimaliseren.

Dit begint al ruim voor de wedstrijddag. Neem alle wedstrijdinformatie goed in je op. Pluis de site door op alle relevante informatie, met name als het gaat om de parcoursen, de wisselzone(s) en de verzorgingsposten. Dit kan je helpen om voor jezelf een ‘plan’ te vormen hoe je de wedstrijd gaat aanpakken.

Daags voor de wedstrijd begin je met het verzamelen van alle spullen die je nodig hebt (zie ook de checklist) en het inpakken van je wedstrijdtas.

Op de wedstrijddag zelf zorg je ervoor dat je ruim voor de start aanwezig bent. Het laatste wat je wil is dat je al gestrest begint aan een wedstrijd omdat je je vooraf al hebt moeten haasten. Vertrek dus ruim op tijd en houd rekening met files.
Een uur of meer voor de start al aanwezig zijn is zeker geen overbodige luxe. Je hebt immers nog veel te doen: inchecken en startbescheiden ophalen, omkleden, fiets en spullen klaarzetten in de wisselzone(s), wetsuit aantrekken en inzwemmen (of juist inlopen bij een duathlon of wintertriathlon) et cetera. Daarbij is het wel handig als je daarvoor alle rust hebt – niet in de laatste plaats om bv. nog even ontspannen bij te kletsen met collega-atleten.

Zoek vervolgens (als dat kan en mag) een goede plek op in de wisselzone(s) en concentreer je op de wissels, zowel in de voorbereiding als tijdens de wedstrijd. Let hierbij vooral op de volgende zaken:

  • Neem ruim de tijd om de wisselzones te bekijken, waar je fiets staat en hoe je erin en eruit komt.
  • Visualiseer vooraf hoe je de afstand in de wisselzone kunt gebruiken om al lopende bepaalde zaken uit (en aan) te trekken, zodat je de tijd in de wisselzone zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken.
  • Laat je in de wedstrijd niet afleiden door het publiek, maar concentreer je op je ‘wisselplan’.
  • De wisselzones zijn vaak punten in de wedstrijd waarin het aantrekkelijk is om het even wat rustiger aan te doen. Erken dit terdege, besef dat de wisselzones op dat punt ‘verleiders’ zijn.
  • Last but not least: kijk altijd of het nog beter/sneller kan door op te letten hoe je ‘concurrenten’ het doen.

Zie voor praktische wisseltips verder onze tips voor snellere wissels.

En tot slot: probeer tijdens de wedstrijd je aandacht te houden bij wat je aan het doen bent: de wedstrijd. Probeer je ‘wedstrijdplan’ zo doelgericht mogelijk tot uitvoer te brengen: let op waar en hoe je start, hoe je de parcoursen en de wissels aan gaat vliegen, hoe je jezelf tijdens de wedstrijd gaat verzorgen et cetera.