LISSABON (POR) – De twintig atleten tellende Nederlandse triathlonselectie is onderweg naar Portugal voor het EK Triathlon. Aankomend weekend komen elite mannen, vrouwen, paratriatleten en junioren in actie. Voor de elite staat de Olympische Afstand op het programma, terwijl de junioren en de paratriatleten op de Sprintafstand in actie komen. Rachel Klamer en Maaike Caelers onderbreken hun toernee langs de World Triathlon Series voor deelname aan het EK. Voor een aantal paratriatleten is het scoren van rankingpunten voor Rio net zo belangrijk als een goed resultaat op het EK.

Na het eindigen van de Olympische kwalificatieperiode komen Maaike Caelers en Rachel Klamer met een heel andere insteek aan de start op het EK. Klamer, verzekerd van deelname in Rio en in 2013 al eens winnares van het EK in de Turkse badplaats Alanya, kan in Lissabon vrijuit racen in de wetenschap dat het belangrijke trainingsblok richting de Spelen nog moet gaan beginnen. Caelers, die haar missie naar Rio niet met succes kon afronden, moet in feite opnieuw aan het seizoen beginnen en kan een opsteker in de vorm van een goed resultaat prima gebruiken. Maya Kingma completeert de Nederlandse inbreng bij de vrouwen. Veel grote namen ontbreken in het 41 namen tellende startveld, waardoor de kansen op Nederlands succes stijgen. Bij de mannen zijn Marco van der Stel, Jorik van Egdom en Menno Koolhaas de Nederlandse troeven, die in de persoon van de Spanjaard Javier Gomez Noya in elk geval één tegenstander van wereldformaat zullen treffen. De eliteraces staan gepland op zaterdag.

Dan worden ook de EK’s voor junioren gehouden. Hieraan nemen namens Nederland deel Rani Skrabanja, Kirsten Nuyes, Rianne de Croock en Quinty Schoens.

Voor de paratriatleten is de kwalificatieperiode voor Rio in een beslissende fase gekomen. Tijdens het EK zijn extra punten voor de allesbepalende wereldranglijst te verdelen. Medaillekansen zijn er daarnaast voor Nederland in diverse klassen. Nieuw in de selectie zijn Romy Pantsers (PT1) en Daniel Knegt, met guide Cor van Leeuwen. Zij debuteren op het EK. Daarnaast zijn ook Saskia van den Ouden (PT3) en Joleen Hakker (PT5), Geert Schipper en Jetze Plat (PT1), Sjaak van den Bert en Maarten Peters (PT4) actief. De elite paratriathlon staat vrijdagmiddag op het programma.

Zondag wordt het EK afgesloten met een mixed relay, waaraan Nederland bij de elite ook deel zal nemen.