LISSABON (POR) – Dag één van het EK triathlon over de Olympische afstand heeft meteen een paar Nederlandse successen opgeleverd. Vandaag kwamen de age-groupers en de paratriatleten in actie, en dat vertaalde zich in goud bij de paratriatleten voor Jetze Plat (PT1) , met achter hem zilver voor Geert Schipper. Plat domineerde de wedstrijd van start tot finish, en achter hem had schipper ook geen tegenstand van formaat. Waarschijnlijk mogen beide paratriatleten naar Rio, waar triathlon voor het eerst op het programma van de Paralympics prijkt.
Joleen Hakker miste met haar guide Linda van Vliet het podium net in de klasse PT5 (visuele beperkingen). Ook dat brengt haar dichterbij de Spelen. Saskia van den Ouden had problemen met haar stomp en stapte uit. PT1-atlete Romy Pansters debuteerde op het EK, maar kon door een valpartij de wedstrijd niet uitmaken.

Meer goud nog bij de age-groupers, die hun EK over de Sprintafstand afwerkten. Bij de mannen 35-39 was ook Martijn Keijsers goed voor goud. Hij werd negende overall in de wedstrijd.