Marcia Jansen noteert de bijzondere verhalen achter triathlontatoeages. Deze week het verhaal van Tonnie Rolink.

Naam:Tonnie Rolink
Leeftijd:54 jaar
Beroep:procesoperator
Woonplaats:Klazienaveen
Triatleet sinds:2002

Tonnie Rolink was een echte rocker in zijn jonge jaren: stoer, met lang haar, een motor en natuurlijk tatoeages. “Mensen die me een tijd niet hebben gezien, kennen me niet meer terug. Ik ben keurig getrouwd, heb kinderen en doe aan triathlon, maar ik ben wel nog steeds bassist in een hardrock heavy metal band”, lacht hij. De tattoos uit zijn wilde periode zijn vervangen door een triathlontatoeage en een afbeelding van een basgitaar. “Ik had mijn naam met een hart en bloemen op mijn ene arm en een leeuw, een adelaar en een slang op mijn andere. Old school tattoos, zeg maar. Naast dat ze flets waren geworden, vond ik ze ook niet meer mooi. Ze pasten niet meer bij mij.”

Rolink ontdekte op zijn veertigste de triathlonsport. “Drie jaar later startte ik in mijn eerste hele triathlon in Almere. Wat een prachtige ervaring was dat. Mijn trainer Hartger Vrijheid dacht dat ik er twaalf uur over zou doen, dus hij was wel verrast toen ik na 10 uur en 39 minuten binnenkwam. Ik was zo blij met mijn prestatie – dat ik op mijn 43ste een hele triathlon had volbracht – dat ik na de finish helemaal leegliep toen ik mijn vrouw en kinderen zag. Heel emotioneel. Almere heeft dan ook een speciaal plekje in mijn hart.”
Sinds Almere is hij verknocht aan de lange afstand. Naast Almere, finishte hij de afgelopen jaren ook in Frankfurt, Stein en driemaal in Roth. “Mijn triathlontattoo – een afbeelding van een zwemmer, een fietser en een hardloper – heb ik in 2015 door Rob Hendriks over mijn oude tatoeage heen laten zetten. Het is een herinnering aan al mijn lange triathlons en aan de triathlon in Roth in het bijzonder. Ik finishte daar in 2008 in 10 uur en 36 minuten, mijn snelste hele triathlon tot nu toe. Ik vind Roth echt een geweldige wedstrijd: de ambiance, het publiek dat je aanmoedigt, de verzorging na afloop. Alles is perfect geregeld.”

Naast triatleet is Rolink ook een van de initiatiefnemers van de Triathlon in Klazienaveen, waar dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer het NK over de midden afstand wordt gehouden. De organisatie heeft ambitieuze plannen: in 2018 hoopt de triathlon in Klazienaveen zich aan te sluiten bij de Challenge familie. Voor zichzelf gaat Rolink de lat op triathlongebied wat lager leggen. “Ik doe dit jaar mee aan de Ironman in Klagenfurt en dat wordt hoogstwaarschijnlijk mijn laatste hele triathlon. Ik heb sinds kort een eigen bedrijfje in geluidstechniek en daar gaat naast m’n gewone baan ook veel tijd in zitten. Na Frankfurt is het dan tijd voor een tweede triathlontattoo, die over de oude tatoeage op mijn rechterarm komt. Waarschijnlijk wordt het een schild met daarop mijn belangrijkste wedstrijden en de tijden waarin ik ze volbracht heb.”