De NTB is een campagne gestart om het ongeoorloofd stayeren in wedstrijden tegen te gaan. De campagne is nodig omdat stayeren in veel races tegenwoordig gemeengoed is geworden. Verschillende (top)atleten en coaches hebben zich achter de campagne van de NTB geschaard. Zo ook Dirk Wijnalda.

Dirk WijnaldaVijftien jaar doet Dirk Wijnalda aan triathlon en de meervoudig Nederlands kampioen lange afstand zag de afgelopen jaren het stayeren toenemen. “Triathlon is populair. Wedstrijden zijn vaak volgeboekt, dus is het druk op het fietsparkoers. Vooral als iedereen tegelijk start”, vertelt de triatleet uit Utrecht. “Snelle parcoursen zijn nog eens extra in trek en als je dan ook nog eens een paar ronden moet fietsen, dan werkt dat stayeren helaas wel in de hand.”

Tijdens wedstrijden probeert hij er zich zo min mogelijk aan te storen. “Dat zorgt alleen maar voor negatieve energie. Maar als iemand constant vlak achter me blijft rijden, dan zeg ik er wel wat van. Dat gaat me te ver.” Over zijn eigen positie in de wedstrijd maakt hij zich tegenwoordig niet heel veel zorgen meer. “Ik ga er meestal vanuit dat ik het wel recht kan breien in de marathon, maar iemand anders kan hierdoor een podiumplek mislopen. Het is competitievervalsing.”

Wijnalda verwacht dat in de nabije toekomst het stayerprobleem opgelost kan worden door het gebruik van GPS. “Met de huidige technologie moet dat niet zo moeilijk zijn. Iedere deelnemer krijgt een sensor die meet of je te lang, te dicht achter je voorganger rijdt. Na het fietsonderdeel, wordt dan automatisch een tijdstraf berekend. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, dus als het zover is, zal dit vooral gebruikt worden tijdens grote wedstrijden.”

Het mooiste zou dus zijn als atleten er zelf ervoor kiezen om zich aan de regels te houden. “Er moet een morele omslag komen”, vindt hij. “Atleten weten wel dat het niet eerlijk is, maar doen het toch omdat anderen het ook doen. En zo is iedereen weer gelijk, zo wordt er geredeneerd. Ik zou me heel erg schamen als ik gediskwalificeerd zou worden wegens stayeren. En dat zou iedereen dus moeten doen.”