AMSTERDAM – Het De Mirandabad vormt zondag de plek van handeling als de Lotto Eredivisie van start gaat. Voor het vijfde jaar op rij meten de sterkste triathlonteams van Nederland zich met elkaar in een competitie die duurt tot september. De openingswedstrijd bestaat uit een teamtriathlon, die door alle teamleden gezamenlijk wordt afgelegd. In Amsterdam is op dezelfde dag de opening van de 3eDivisie.

Met vijftien mannenteams en tien vrouwenteams komen ‘s lands beste triathlonteams dit jaar in actie in de Lotto Eredivisie. Landskampioen bij de mannen werd vorig jaar Squadra uit Eindhoven, dat de titel voor het eerst mocht vieren. Bij de vrouwen was het de derde titel op rij voor Hellas uit Utrecht. Nieuwkomers bij de mannen zijn de promovendi van Kijani uit Geldermalsen, die vorig jaar uitkwamen in de 1eDivisie. Bij de vrouwen zijn Triathliem uit Didam en ACE/TTW uit Weesp de nieuwe aanwinsten.

De wedstrijd van zondag bestaat uit 550 meter zwemmen, 20 kilomter fietsen en 5 kilometer lopen. Elke negentig seconden vertrekt er een team, waardoor het tot het laatst toe spannend blijft welk team de race zal winnen. Het team dat de snelste tussentijd noteert, neemt plaats op de ‘hot seat’. De startvolgorde van de teams is omgekeerd aan het eindklassement van 2015. Dat betekent dat de landskampioenen als laatste in actie zullen komen. Voor de mannen start de Eredivisie om 14.00 uur. Om 15.30 uur klinkt het startschot voor het eerste vrouwenteam. De prijsuitreiking staat gepland om 17.30 uur.

De Lotto Eredivisie Triathlon bestaat uit vijf races voor zowel mannenteams als vrouwenteams. Nieuw is dat mannenteams dit jaar uit vijf atleten bestaan. Vrouwenteams bestaan net als de afgelopen jaren telkens uit vier atletes. Op 5 juni gaat de competitie verder met het NK Olympische afstand in Amsterdam Nieuw-West. Daarna zijn er races in Rotterdam, Veenendaal en Almere, waar de kampioenen gehuldigd zullen worden.

Nieuw in de competitie is een zogenoemde athlete lounge op het wedstrijdterrein, waar atleten voor en na de wedstrijd kunnen ontspannen. Deze ruimte wordt mogelijk gemaakt door Eredivisie-partners Red Bull en Specialized.