KAAPSTAD (RSA) – In de WTS-triathlon van Kaapstad is het Rachel Klamer niet gelukt om de vorm te tonen die ze begin deze maand in Australië etaleerde. In Kaapstad werd ze tweeëntwintigste. De wedstrijd werd voor het derde opeenvolgende jaar gewonnen door een Britse: na Jodie Stimpson en Vicky Holland was het dit jaar Non Stanford die de hoogste trede mocht betreden. Stimpson werd nog tweede, maar zal ongetwijfeld met lood in haar maag het podium betreden hebben. Vorige week kreeg zij – ondanks haar geweldige seizoensstart – de mokerslag te horen dat ze niet was geselecteerd voor het Britse Olympische team.

De wedstrijd in Kaapstad, waarin Flora Duffy dé smaakmaker was, werd uiteindelijk beslist op het lopen. Een groot pak van 37 atletes bereikte gezamenlijk de tweede wissel. Klamer kon de loopvorm die ze had in de vorige manche in Gold Coast niet vinden, en duikelde tijdens het lopen van een 15e naar de 22e positie.

De wedstrijd werd geopend door Duffy, die uiteindelijk ook plaats drie bemachtigde. Carolina Routier en Zuid-Afrika’s Marie Rabie volgden in haar kielzog. Duffy ging daarna rap door, sloeg een klein gaatje en reed vervolgens de hele 20 kilometer solo vooruit. Pas in de slotronde wist het grote pak dichterbij te komen. In de wissel sprong een groep van vijf, met wederom Duffy, meteen weg. Uiteindelijk waren Stanford en Stimpson net iets rapper.

Over haar gewaagde wedstrijdstrategie verklaarde Duffy achteraf: “Ik weet niet of het dapper, dwaas of dom was, maar ik kwam met een klein gaatje uit het zwemmen en dacht ‘ach, het is maar 20 kilometer, dus laten we maar zien’. Op enig moment had ik 30 seconden, en in de wissel werd ik pas gepakt. Maar ik had in de slotfase al wat gas teruggenomen en mezelf voorbereid op een harde 5 kilometer lopen.”

Na drie keer Mario Mola op rij, ging bij de mannen de winst opnieuw naar een Spanjaard. Voor het eerst won Fernando Alarza een wedstrijd op het allerhoogste niveau. En dan komt wereldkampioen en landgenoot Javier Gomez zich pas in de WTS te Leeds mengen in de strijd.
Alarza wist met een groep van elf een beslissend gaatje te slaan op Mola, die na het zwemmen de slag gemist had. Hoewel Mola wel weer de snelste looptijd realiseerde, bleef hij nu buiten het podium. Zilver ging naar Jonathan Brownlee, brons was voor de verrassende Fransman Dorian Coninx.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON KAAPSTAD (RSA)
(Sprint afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Fernando Alarza    ESP 0:54:12
 2 Jonathan Brownlee   GBR 0:54:17
 3 Dorian Coninx     FRA 0:54:23
 4 Mario Mola      ESP 0:54:33
 5 Pierre Le Corre    FRA 0:54:38
 6 Henri Schoeman    RSA 0:54:40
 7 Aurelien Raphael   FRA 0:54:48
 8 Vicente Hernandez   ESP 0:54:52
 9 Richard Varga     SVK 0:54:53
10 Andrea Salvisberg   SUI 0:54:55

VROUWEN -----------------------------
 1 Non Stanford     GBR 0:59:49
 2 Jodie Stimpson    GBR 0:59:56
 3 Flora Duffy      BER 0:59:59
 4 Anne Haug       GER 1:00:07
 5 Kirsten Kasper    USA 1:00:08
 6 Vicky Holland     GBR 1:00:15
 7 Ai Ueda        JPN 1:00:21
 8 Yurie Kato      JPN 1:00:26
 9 Sarah True      USA 1:00:33
10 Kaidi Kivioja     EST 1:00:34