Met ondersteuning van Specialized en Red Bull vindt dit jaar de vijfde editie van de Lotto Eredivisie Triathlon plaats. Beide merken zullen tijdens de vijf Eredivisiewedstrijden prominent aanwezig zijn met onder meer een exclusieve atletenlounge voor de atleten van de 15 mannen- en 10 vrouwenteams die weer op het scherpst van de snede gaan strijden om de titels. Details kunnen daarbij het verschil maken. Kennis van het fietsparkoers bijvoorbeeld. Elk parkoers vraagt een eigen benadering.


Amsterdam 24 april: Mirandabad Triathlon
Parkoers 5 x 4 km
Bijzonderheden: teamwedstrijd

Amsterdam Mirandabad parcours

De Eredivisie opent spectaculair, met een teamtriathlon op een bochtig en soms smal parkoers. Er moet veel geremd worden, om daarna weer hard te accelereren. Strak gegroepeerd fietsen kan een team de winst opleveren. Schuilen achter teamgenoten is hier net zo belangrijk als het materiaal zo aerodynamisch mogelijk maken.


Amsterdam 5 juni: Triathlon Amsterdam Nieuw-West, NK Olympische afstand
Parkoers: 6 x 6,66 km
Bijzonderheden: vernieuwd parkoers

Amsterdam Nieuw-West parcours

Het NK olympische afstand heeft altijd extra prestige en een groter deelnemersveld. Het parkoers is dit jaar vernieuwd, maar biedt dezelfde ingrediënten als voorheen rond de Sloterplas: snelle rechte stukken en veel keerpunten waar de snelheid helemaal terug naar nul gaat. Goed insturen en hard accelereren zijn vaardigheden die op dit parkoers van pas komen.


Rotterdam 16 juli: Triathlon 010
Parkoers: 20 km
Bijzonderheden: lange rechte stukken, kans op waaiers

Rotterdam 010 parcours

Het circuit rond de Willem Alexander Roeibaan is recht, open en snel. Er zijn weinig bochten en de snelheid kan constant hoog blijven. Bij voldoende wind is er kans op waaiervorming. Een vluchtpoging met een kleine groep kan daar misschien van profiteren. Pas bij harde wind op met hoge velgen!


Veenendaal 27 augustus: Van Dijk Triathlon Veenendaal, NK sprinttriathlon
Parkoers: 3 x 6,66 km
Bijzonderheden: stadionpassage bij elke fiets- en loopronde

Veenendaal parcours

Al een paar jaar is het NK Sprint is de best bezette wedstrijd van het jaar, met de snelste junioren en senioren die samen strijden om de nationale titels en de Eredivisiewinst. De passage in het stadion en de keerpunten op de ringweg vragen stuurmanskunst. De snelle en vlakke ringweg leent zich voor een ontsnapping met een groepje sterke fietsers.


Almere 11 september: Challenge Almere-Amsterdam
Parkoers: 1 x 7 km
Bijzonderheden: teamrelay

Almere Challenge parcours

De tijdverschillen zijn minimaal op deze korte afstanden, maar toch wordt juist tijdens de teamrelay in Almere het vaakst een beroep gedaan op individuele tijdrijderskwaliteiten. Op de fietsomloop rond het Weerwater zijn eenlingen en kleine groepjes eerder regel dan uitzondering. De materiaalkeuze kan doorslaggevend zijn, diep kunnen gaan is een must.