De Nederlandse Triathlon Bond lanceert deze week een anti-stayercampagne. De campagne is nodig omdat stayeren – het dicht achter een voorganger fietsen zodat je minder last hebt van tegenwind – in veel races tegenwoordig gemeengoed is geworden. 

Stayeren is in het overgrote deel van de Nederlandse triathlons niet toegestaan. Enerzijds omdat het leidt tot wedstrijdvervalsing, anderzijds vanwege veiligheidsredenen. Veel triatleten weten dat stayeren niet mag, maar doen het toch. Omdat het een betere uitslag oplevert, of – zo wordt vaak geredeneerd – omdat anderen het ook doen. “Ondanks dat stayeren vaak niet is toegestaan lijken steeds minder triatleten zich iets van de regels aan te trekken. We hopen dat we met deze campagne een omslag in mentaliteit kunnen bewerkstelligen”, aldus NTB-directeur Rembert Groenman.

Verschillende (top)atleten en coaches – zoals meervoudig Nederlands kampioenen op de lange afstand Dirk Wijnalda en Irene Kinnegim – hebben zich inmiddels achter de campagne van de NTB geschaard. Dirk Wijnalda: “Atleten weten wel dat stayeren niet eerlijk is, maar doen het toch omdat anderen het ook doen. En zo is iedereen weer gelijk, zo wordt er geredeneerd. Ik zou me heel erg schamen als ik gediskwalificeerd zou worden wegens stayeren. En dat zou iedereen dus moeten doen.”

Stayeren is valsspelenVoor de campagne heeft triatleet Erik-Simon Strijk een poster ontworpen die verenigingen en wedstrijdorganisaties op kunnen hangen en delen met hun leden en deelnemers. Groenman: “Op de poster worden de regels voor wat betreft stayeren op een grafische manier duidelijk uitgelegd.

Triathlon is een snelgroeiende sport, dus het kan zijn dat veel nieuwe triatleten de regels nog niet goed kennen. Ook waren de (internationale) regels in de afgelopen jaren nogal aan verandering onderhevig. Nu is er een eenduidig reglement, dus ook voor meer ervaren atleten kan deze poster als een geheugensteuntje fungeren.”

In de campagne wordt bovendien benadrukt dat atleten andere deelnemers gerust mogen aanspreken op zijn of haar gedrag. In het wedstrijdreglement (artikel 5.5) is opgenomen dat je anderen geen gelegenheid mag geven om te stayeren. Groenman: “Dus als je merkt dat iemand te dicht achter je fietst, sta je in je recht om daar op vriendelijke, maar duidelijke wijze wat van te zeggen.”

De anti-stayercampagne wordt ondersteund met interviews met (top)atleten en coaches die zich uitspreken tegen stayeren. Deze interviews zijn de komende weken te lezen op transition.nl.

 

11 reacties

 1. Martin Bergsma

  Voor recreanten mag stayeren toch wel getollereerd worden!

  • Jörg Sauer

   Dat lijkt me niet. In het amateurvoetbal mag je toch ook geen hands maken!

 2. Frans Hooijen

  Ik ben zelf actief triatleet, en heb zelf een giga hekel aan stayeren. Ik spreek in wedstrijden mensen al aan op stayergedrag, en mag dan meestal rekenen op, heel netjes gezegd, geen waardering hierop, en/of de vraag waar ik me mee bemoei.
  Het smoesje dat men dit doet omdat andere dit ook doen vind ik zeer zwak. Je bent triatleet of je bent het niet. Streng optreden jury helpt ook, maar ook zij kunnen niet overal tegelijk zijn.
  Ik ben bang dat we dit soort volk blijven tegenkomen. En is aan de triatleet zelf om zijn/haar eigen wedstrijd te doen, en zelf hier niet in mee te gaan.
  Ondertussen blijf ik doorgaan met mensen attenderen op stayeren, en laat me hierin niet meeslepen. zij gaan immers mijn wedstrijd en MIJN uitslag niet verpesten.

  • Jörg Sauer

   Helemaal mee eens Frans,
   Ik heb precies dezelfde ervaring maar ik moet eerlijk toegeven dat het niet altijd even eenvoudig is om exact de afstanden en de tijd in te schatten. Hoop dat de campagne iets oplevert.

   • Bart

    Het is simpel. Het is gewoon minstens een seconde. 36 per uur is 10 meter per seconde.. Dus “Een en twintig”, en na de ‘g’ dan pas mag je bij de boom zijn waar je voorligger was.

    Als je goed kunt stayeren, kun je ook niet stayeren. Je moet namelijk wel even goed beseffen hoeveel windvoordeel het geeft. Je moet echt een tijdje de benen stil houden als een ander passeert, zodat er weer een gat van 10 m is.
    NTB Wedstrijreglement 5.5c6:
    “Eenmaal ingehaald dan moet deze deelnemer binnen 5 seconden uit de stayerzone van de leidende deelnemer verdwijnen;”

    En dus niet het verhaal wat ja vaak hoort van de stayeraar: “Hij viel stil nadat hij langs kwam”. Het plotselinge windvoordeel zal ook die illusie geven.

    Verder is het ook nuttig je bij het inhalen ook even serieus tempoverschil hebben en de ander niet de illusie geven aan te kunnen haken. Als je jezelf een beetje hebt opgeblazen tijdens het lang naar iemand toerijden, ga dan eerst even op 10 m op adem komen. En haal daarna zo in, dat er geen stayerperikelen ontstaan. Want je mag wel op 10 meter rijden..

    En als je bij een groep komt die nogal dubieus is.. rust in de achterste positie even uit. Drink wat. En als je dan fris ben, haal dan de hele club met serieus tempoverschil in. Zo doe ik het altijd.

 3. Jan Willem

  Het stayeren wordt bij het zwemmen wel getolereerd en is al jaren integraal onderdeel van de wedstrijdtactiek. Ik ben geen tri-atleet, maar waarom het onderscheid maken tussen deze twee wedstrijdonderdelen?

 4. Erik

  Ik heb vooral OD afstanden gedaan, in de periode 2012 tot en met 2015. Maar daar waar ik zelfs de NTB official(s), die achter op een motor zat, wees op het stayeren van mijn voorgangers werd daar niets aan gedaan. Bij een wedstrijd lag ik vijfde in de wedstrijd op circa 400m afstand van de kop en stayerden de nummers 1 tot en met 4. Dat was goed te zien in het open landschap. Er werd niets aan gedaan, ook op mijn aanwijzen. Ik werd zelfs afgesneden door de motorrijder en de official zodat ik vol in de remmen moest.
  Schande is het dat hier te weinig aan gedaan werd. Gelukkig wordt hier nu meer aandacht aan gegeven. Ik mag hopen dat er daadwerkelijk straffen uitgedeeld worden zowel bij de OD als de halve en de hele triathlon.

 5. René Stammes

  Het is een moeilijk onderwerp. Bij diverse wedstrijden (elite, divisie, competitie cs) mag er gestayerd worden, bij sommige wedstrijden (zeer druk bezette 1/8e Triathlons op een smal parcours) kan het niet anders en bij de overige mag er niet gestuayerd worden.
  Communicatie hierover moet vooral duidelijk zijn en daar draagt deze campagne niets aan bij.
  Ook de opstelling van de NTB bij sommige organisaties is niet duidelijk en soms vooral lastig. Ik weet dat er bij sommige wedstrijden door de wedstrijdleider bepaald wordt dat er een beperkt aantal deelnemers mogen inschrijven ivm de lengte en breedte van het fietsparcours. Het resultaat is dat er een grote reservelijst ontstaat en dat de organisatie moeite heeft om het evenement financieel rond te krijgen. Op dat moment ben ik een voorstander van meer deelnemers en dan de last van stayeren op de koop toe te nemen. Afspraken als goed toezicht houden op de top 10 en achterin vooral waarschuwen op het risico van valpartijen en niet verzekerd zijn is veel beter. Daarmee bedien je het deelnemersveld op de juiste wijze en worden de evenementen nog groter en gezelliger met respect voor de snelsten en plezier voor de anderen.
  Oh ja, en ik heb al 30 jaar ervaring als deelnemer, organisator en speaker.

 6. Berend

  Misschien stayeren bij meer wedstrijden toestaan? Is in sommige landen eerder regel dan uitzondering.

 7. Roderick

  Goede zaak dat dit harder wordt aangepakt. Bij wedstrijden in Frankrijk heb ik Veel meer gele kaarten uitgedeeld zien worden dan in Nederland.

  Dat de regels volledig duidelijk zijn ben ik het niet mee eens. In iron man evenementen en andere grote wedstrijden heb ik regelmatig zulke grote groepen gezien, dat ze vaak 2 rijen dik moesten gaan rijden. Om 20 man op te breken moet er iemand zich vrijwillig 200 meter laten zakken. Niemand die dat doet. Wat als je netjes alleen rijdt en opeens door die 20 man wordt ingehaald.

  Een grote waaier vorm waarin iedereen netjes 10 meter afstand houdt en de linker rij de rechter rij in haalt zou moeten zijn toegestaan.

  Of wat als je met een minimaal snelheids verschil wordt ingehaald Door iemand die vooraan een lange keten van 10 fietsers rijdt? 100 meter inhouden?