AMSTERDAM – In en rond het De Mirandabad van Amsterdam begon de nationale teamcompetitie van de Lotto Eredivisie. Onder koude, maar redelijk droge omstandigheden gingen de teams uit de Eredivisie van start voor een ‘ploegentijdrit’. Bij de eindafrekening bleek hoe dicht de favorieten bij elkaar lagen. Canyon Fusion (met Marko Akershoek, Ynze Keulstra, Jeffrey Reijnders, Youri Keulen en Edo van der Meer) schoot precies één tel onder de te kloppen tijd van Rings Specialized Forte (bestaande uit Tom Havekes, Thomas de Vleeschouwer, Jorik van Egdom, Tim Brydenbach en Jan Stratmann). Squadra Kalas, titelhouders in de Eredivisie, lieten de derde tijd noteren.
Het was de eerste keer dat Canyon Fusion – met Van der Meer als teamcaptain – een Eredivisie-wedstrijd won.

Het werd een extreem spannende wedstrijd. Triteam Rotterdam opende met de snelste zwemtijd, waarna Canyon Fusion op de fiets hard tekeer ging. Tijdens het fietsen kwam bij de titelverdedigers Squadra Kalas Youri Vaes ten val; ze zetten desondanks nog de derde tijd neer. De Rotterdammers liepen vervolgens snel, maar kwamen aan de meet een luttele seconde te kort voor de dagwinst. Squadra revancheerde zich nog met de snelste looptijd, hetgeen de overgebleven podiumplaats veilig stelde. Davilex Nijmegen werd vandaag vierde, voor de Utrechtse teams Trimates en Hellas.

De landskampioenen van 2015, Hellas Utrecht en Squadra Eindhoven, kwamen er vandaag niet aan de pas in de hoofdstad. Waar de Utrechtse vrouwen nog wel de tweede plek wisten veilig te stellen, kwamen de mannen uit Eindhoven niet verder dan plek drie, op ruim twintig seconden van de nummers een en twee. Die maakten er een extreem spannende wedstrijd van. Triteam Rotterdam opende met de snelste zwemtijd, waarna Canyon Fusion op de fiets hard tekeer ging. De Rotterdammers liepen vervolgens snel, maar kwamen aan de meet een luttele seconde te kort voor de dagwinst. Davilex Nijmegen werd vandaag vierde, voor de Utrechtse teams Trimates en Hellas .

Bij de vrouwen won Ferro Mosae (Sarissa de Vries, Danne Boterenbrood, Maya Kingma en Rani Skrabanja) voor Hellas, dat de laatste jaren zelden te kloppen was. Kijani eindigde als derde. Vanaf de start wisten de vrouwen van Ferro Mosae de wedstrijd stap voor stap naar zich toe te trekken, door op elk onderdeel de voorsprong op de Hellasvrouwen uit te breiden tot uiteindelijk een dikke minuut. “Wat mooi om de openingswedstrijd te winnen. Dat smaakt zeker naar meer,” reageerde Danne Boterenbrood namens Ferro Mosae.

In Amsterdam werd er ook gestreden in de 3eDivisie. Voor Noord was Hellas 4 hier de winnaar, voor Sanders Puzzelboeken Aquapoldro 2 en TTW Weesp 3. In de 3eDivisie Zuid waren TV Rijnmond de snelsten, TV Breda 2 en TV Hoekse Waard pakten de overige podiumplaatsen. De recreatieve triathlon werd een prooi voor Joep Lebouille. De nummer twee, Jardy van den Heuvel, werd tot vier keer toe verkeerd gestuurd. Romy Spoelder won ruim bij de vrouwen.

 
UITSLAGEN 
TEAM TRIATHLON AMSTERDAM
(achtste triathlon)

MANNEN ------------------------------
1 Canyon Fusion         56.39
2 Rings Specialized Forte    56.40
3 Squadra Kalas         57.03

VROUWEN -----------------------------
1 Ferro Mosae         1.01.44
2 Hellas           1.03.01
3 Kijani           1.06.01
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Amsterdamse Triathlons
Teamcompetities Triathlon