Marcia Jansen noteert de bijzondere verhalen achter triathlontatoeages. Deze week het verhaal van Peter de Jeu.

Naam:Peter de Jeu
Leeftijd:47 jaar
Woonplaats:Oud-Beijerland
Triatleet sinds:1998

De tattoo van Peter de Jeu op zijn rechterarm kun je met recht uniek noemen. Naast het minder unieke Ironman logo is Peter zelf al zwemmend, fietsend en lopend afgebeeld in inkt. Het idee voor deze bijzondere tatoeage ontstond drie jaar geleden nadat hij voor de eerste keer gefinisht was in de Ironman van Lanzarote. ‘Ik had al een paar keer meegedaan in Almere, maar het tegen de wind in stoempen door de polders had ik eigenlijk wel gezien. Ik wilde een keer iets anders. Toen ik mijn vrouw vertelde dat ik graag een keer aan een Ironman wilde meedoen, zei ze ‘ik vind alles best, als de zon er maar schijnt’. Zo kwam ik op Lanzarote terecht.”

De Jeu had echter geen idee dat hij zich inschreef voor de zwaarste Ironman ter wereld. “De website had ik niet echt goed bestudeerd, ik ben geen lid van een triathlonvereniging en ik train vrijwel altijd alleen. Dus niemand had me voorbereid. Toen we met het vliegtuig de luchthaven op Lanzarote naderden en we over een paar bergtoppen vlogen, dacht ik nog ‘ik hoop niet dat we daar over heen moeten fietsen’”, lacht De Jeu.

De race zelf was zwaar, veel zwaarder dan hij gewend was in Almere. Maar hij genoot met volle teugen. “Ik ben een echte diesel en kom maar langzaam op gang. Dus hoe langer de race, hoe beter voor mij. Het was warm en ik heb flink afgezien, maar de bergen en het uitzicht op de blauwe zee maakten alles goed. Het maakt mij ook niet uit hoe lang ik er over doe. Ik ben een echte recreatieve sporter die zijn trainingen moet combineren met een baan en een gezin. Finishen is het allerbelangrijkste.”

En dat deed hij. “Het was een grote triomf dat ik daar zonder al te goed voorbereid te zijn, toch de finish heb gehaald. Als herinnering wilde ik graag een tattoo laten zetten, maar een standaard M vond ik te afgezaagd. Ter inspiratie bekeek ik triathlonbladen en speurde ik het internet af. Totdat mijn vrouw met een paar foto’s van mij tijdens de wedstrijd aankwam. Ze vond dat ik die moest gebruiken, dus heb ik ze meegenomen naar de tattooshop. Ik ben heel blij met het resultaat, maar in het dagelijkse leven loop ik er niet te koop mee en draag ik altijd een T-shirt met mouwen. Deze tattoo is vooral iets voor mezelf.”