ROTTERDAM – Rotterdam maakt zich op voor twee van de grootste triathlonevenementen van de wereld in 2016 en 2017. Op 23 en 24 juli van dit jaar is de binnenstad het decor voor het WK Paratriathlon. En volgend jaar worden in de Havenstad zelfs de algehele WK-medailles vergeven, aangezien Rotterdam dan gastheer is van de Grand Final van het WTS-circuit.

Het parcours van de ITU Triathlon Championships Rotterdam 2016 en de WTS Grand Final 2017 is vandaag bekend gemaakt tijdens een presentatie in Hotel New York in Rotterdam.Het WK-parcours voert de deelnemers langs een aantal iconische Rotterdamse landmarks zoals de Erasmusbrug, Hotel New York en de Euromast.
De start van de wedstrijden voor de elite-atleten is op de Kop van Zuid. Na 1500 meter zwemmen in de Rijnhaven vindt de transitie naar het fietsen plaats voor Hotel New York, waarna de Maas via de Erasmusbrug wordt overgestoken. In het Scheepvaartkwartier wordt een aantal ronden gereden, in totaal 40 kilometer. De transitie van fietsen naar hardlopen is aan de Veerhaven. De deelnemers finishen na vier ronden van 2,5 kilometer door het Scheepvaartkwartier op de Veerhaven.

Rotterdam 2016 parcours elite

Deelnemers aan het WK Paratriathlon zwemmen 750 meter in de Rijnhaven, gevolgd door 20 kilometer fietsen (hand bike/tandem) en 5 kilometer hardlopen (wheelen). De fiets- en looponderdelen worden afgewerkt in het Scheepvaartkwartier en in het park bij de Euromast. Ook voor de paratriatleten ligt de finish op de Veerhaven.

Rotterdam 2016 parcours para

Met de start in de Rijnhaven en finish op de Veerhaven is het zwem- en loopparcours voor agegroupers nagenoeg gelijk aan het parcours van de para- en elite- atleten. Het fietsparcours voert de deelnemers langs de Maas. Het definitieve parcours voor agegroupers wordt binnenkort bekendgemaakt.

Adriaan Visser, wethouder sport gemeente Rotterdam, is enthousiast over het parcours in de Rotterdamse binnenstad: ‘Het WK Paratriathlon en het WK Triathlon worden prachtige evenementen en daar hoort een bijzonder parcours bij. Zowel de triathlon als Rotterdam komen hiermee volledig tot hun recht. De WK’s gaan heel mooie topsport opleveren, maar daar blijft het niet bij’, voorspelt Visser. ‘In Rotterdam staan sportevenementen niet op zichzelf. We gaan de hele stad en alle Rotterdammers bij de evenementen en de sport betrekken.’

Rob Barel is als toernooidirecteur betrokken bij de ITU Triathlon Championships Rotterdam 2016 en de Grand Final van de World Triathlon Series 2017. Barel werd als triatleet veelvuldig Nederlands en Europees kampioen. In 1994 werd hij wereldkampioen op de lange afstand en in 1992 won hij brons bij het WK op de Olympische afstand. ‘Het is speciaal dat Nederland gastheer is van twee van de grootste triathlonevenementen’, aldus Barel. ‘Ik verwacht dat triatleten vanuit de hele wereld er alles aan gaan doen om er in Rotterdam bij te zijn. De voorbije maanden merkte ik bij triatleten in Nederland al heel veel enthousiasme voor het evenement, vooral bij agegroupers die zich in hun leeftijdscategorie willen kwalificeren voor het WK in eigen land.’

Op het in het oog springende parcours komen triatleten van over de hele wereld in actie. Naar verwachting komen in 2017 7.000 tot 8.000 triatleten naar Rotterdam, zowel elite-atleten als agegroupers die strijden om de wereldtitel in hun leeftijdscategorie. Deelname aan het WK in 2017 is voorbehouden aan triatleten die zich daarvoor weten te kwalificeren.

Iedereen kan zich inschrijven voor de ITU Triathlon Championships Rotterdam 2016. Op 23 en 24 juli worden behalve het WK Paratriathlon ook de European Sprint Cup, het NK Masters en wedstrijden voor verschillende agegroups in de binnenstad van Rotterdam georganiseerd.
De inschrijving voor de ITU Triathlon Championships Rotterdam 2016 is vorige maand gestart. Nog de hele maand maart krijgen deelnemers 20% korting op hun inschrijving.

Fonds Gehandicaptensport is als goede doel verbonden aan de ITU Triathlon Championships Rotterdam 2016. Rondom het WK Paratriathlon zal er uitgebreid aandacht zijn voor het goede doel. Deelnemers aan de ITU Triathlon Championships Rotterdam kunnen bij hun inschrijving een bedrag doneren aan het Fonds Gehandicaptensport.

Vijf grote Nederlandse sportbonden gaan een samenwerking aan om zwemmers, wielrenners en hardlopers te interesseren voor de triathlon. De KNZB, KNWU, NTFU, Atletiekunie en NTB trekken samen op in de promotie en verbinding van de zwemsport, wielersport en hardloopsport in aanloop naar WK in 2017.
Het betreft een uniek partnership binnen de Nederlandse sport. Samen vertegenwoordigen de bonden ruim 377.000 duursporters. De samenwerking is een initiatief van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). De NTB heeft zich ten doel gesteld om in aanloop naar het WK nog meer duursporters te laten kennismaken met de triathlon.

Iedereen kan meedoen aan de triathlon, zowel beginnende sporters als ervaren duursporters. Onder de noemer ‘Team Up’ wordt de mogelijkheid geboden om met een team deel te nemen aan de wedstrijden, waarbij elk teamlid een onderdeel voor zijn rekening neemt. Team Up is ook wat de NTB heeft bewogen om de handen ineen te slaan met de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond, de Nederlandse Toer Fiets Unie, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie en de Atletiekunie. Samen gaan de bonden trainingsprogramma’s toegespitst op de triathlon opstellen en kennis en data uitwisselen.

Rembert Groenman, directeur van de NTB: ‘Het WK Triathlon wordt het grootste triathlonevenement dat ooit in Nederland is gehouden en een buitengewone kans om nog meer mensen in aanraking te laten komen met de sport. Door deze samenwerking zullen actieve sporters worden gestimuleerd om kennis te maken met triathlon. Voor de bonden is het een mogelijkheid om het bewegingsaanbod voor hun leden te verbreden.’

Op de foto hierboven:
Rob Barel (toernooidirecteur), Adriaan Visser (wethouder Rotterdam), Saskia van den Ouden (para-triatleet) en Rembert Groenman (directeur Nederlandse Triathlon Bond) poseren voor het decor van de WK Paratriathlon en de Triathlon Championships Rotterdam op 23 en 24 juli 2016.