UTRECHT – Heleen van der Meijden heeft de derde editie van Zwemloop Het Lint op haar naam geschreven. Zaterdag was de 32-jarige atlete uit Herwijnen de competitie de baas op de achtste afstand. Van der Meijden was vorig jaar ook al de winnares van de zwemloop die wordt georganiseerd door Siosport in samenwerking met de Stichting Vrouwentriathlon. Bij de mannen won Bram Koppenaal. Laura Kieftenbeld was de snelste vrouw op de korte afstand.

Op de wedstrijddag zelf twijfelde Van der Meijden nog over haar deelname: “Ik heb twee weken griep gehad en ben pas sinds kort weer redelijk hersteld. Desondanks wist Van der Meijden een goede zwemtijd neer te zetten. “Ik ben geen goede zwemmer, maar ben wel tevreden over mijn tijd. Van te voren had ik gezegd dat ik onder de acht minuten wilde zwemmen en dat is gelukt.” Bij het looponderdeel wist de atlete uit Herwijnen haar achterstand goed te maken. “Ik dacht heel lang dat ik tweede zou worden, maar ik wist op het laatst de deelneemster voor me in te halen.”

Marleen Vos, de nummer twee, was niet teleurgesteld dat Van der Meijden haar vlak voor het einde voorbij stak. “Ik ben ontzettend blij met mijn tweede plaats. Ik vond het van te voren erg spannend, maar het ging eigenlijk heel goed. Bij het zwemmen ben ik bewust achter de nummer één van onze baan gebleven: inhalen zou me teveel energie kosten.” Voor Vos was het pas haar tweede wedstrijd in drie jaar tijd; vorig jaar maakte zij na een aantal jaren afwezigheid haar rentree tijdens de Vrouwentriathlon van Utrecht waar zij derde overall werd. “Dat vond ik zo’n leuk evenement om aan mee te doen, zo ontspannen met al die vrouwen. Daarom wilde ik heel graag meedoen aan deze Zwemloop.”

Ook haar echtgenoot deed mee aan de Zwemloop Het Lint. Het duo viel niet in de prijzen, ook hier was Van der Meijden de gelukkige samen met Zwemlooppartner Arjan Kaashoek. “Net als Heleen moet ook ik het niet van mijn zwemtijd hebben, daar verlies ik ten opzichte van anderen”, gaf Kaashoek na afloop aan. “Maar ik was sneller dan vorig jaar en als duo hebben we gewonnen, dus ik ben heel tevreden.”

Laura Kieftenbeld, de winnares op de korte afstand was vooraf erg gespannen. “Ik ben pas sinds kort het hardlopen weer aan het opbouwen. Dit wordt voor het eerst dat ik weer 2,5 kilometer ga lopen”, gaf zij vóór de wedstrijd aan. Groot was dan ook haar verbazing toen zij als eerste over de finish kwam. “Ik heb gewoon gewonnen, niet te geloven! Halverwege het parcours vroeg ik aan één van de vrijwilligers waar de rest liep, ik zag niemand. Zij riep toen dat ik eerste lag!”

Winnaars jeugd Bij de jeugd was de 12-jarige Robin Schols de snelste jongen én de snelste van alle kinderen. De eveneens 12-jarige Sara van Tuijl was snelste meisje. Robin was na afloop best tevreden, alhoewel het zwemonderdeel niet zo lekker ging. “Het was best druk in de baan, ik moest echt tussen de anderen door slalommen.” Tijdens het lopen kreeg hij nog geduchte concurrentie van Sara en één van de andere jongens, maar Schols wist in de eindspurt te winnen. Zijn droom is ooit aan triathlons mee te doen. Sara van Tuijl is al lid van een triathlonvereniging en zag de Zwemloop als mooie seizoensstart. “Jammer genoeg gingen die twee jongens te snel, ik heb geprobeerd ze bij te houden, maar dat lukte net niet.”

Ruim 170 deelnemers De Zwemloop Het Lint van Siosport in samenwerking met de Stichting Vrouwentriathlon werd voor de derde keer gehouden. Het zwemonderdeel vond plaats in zwembad Fletiomare in Vleuten / De Meern, het looponderdeel voerde de deelnemers over een deel van Het Lint, de recreatiestrook rondom het Máximapark. Dit jaar schreven meer dan 170 sportieve vrouwen, mannen en kinderen zich in.

Sione Jongstra van Siosport kijkt tevreden terug op een geslaagd evenement. “We hadden net als de vorige twee edities mooi weer. En de inschrijving zat dit jaar al erg snel vol.” De belangstelling voor de Zwemloop Het Lint was mede zo groot omdat de wedstrijd als kwalificatiewedstrijd was aangemerkt voor atleten van triathlonvereniging Hellas en voor het 1eDivisieteam en 2eDivisieteam van SiosportVrouwentriathlon. “De Zwemloop Het Lint wordt steeds meer gezien als een mooie seizoenstart of voorbereiding op de aankomende wedstrijden. En voor veel vrouwen is het een eerste kennismaking met twee sporten achter elkaar.”

Bronnen:
Vrouwentriathlon