Marcia Jansen sprak voor transition.nl acht mensen die door hun nieuwe leefstijl kilo’s verloren.

Naam:Roef de Ruiter
Leeftijd:41 jaar
Woonplaats:Praag
Beroep:is een bedrijf aan het opstarten
Triatleet sinds:2012
Afgevallen:60 kilo

Roef de Ruiter gooide vier jaar geleden zijn leefpatroon volledig om. Hij rookte, woog 160 kilo en zijn sociale leven speelde zich vooral af in bars en restaurants. ‘Op een dag besefte ik dat het zo niet verder kon. Ik had geen gezondheidsklachten, maar dat was slechts een kwestie van tijd’, vertelde hij in februari 2014 al eens in de rubriek het Triathlongevoel van in Triathlon Sport. ‘De volgende dag stopte ik met roken en kocht ik een fiets. Een showmodel waar ik meteen op kon wegrijden, want ik wilde profiteren van de flow waarin ik zat. Ik wilde meteen aan de slag. Na mijn eerste ritje van tien kilometer was ik helemaal kapot, maar ik vond het leuk genoeg om er mee door te gaan. Al was het in het begin niet altijd makkelijk. Ik ben uitgelachen en nageroepen. Nee, de buitenwereld is niet altijd even vriendelijk.’

Zijn vriendin deed in hetzelfde jaar als kennismaking mee aan de triathlon in Huizen. Roef ging mee en vond het een interessante sport. ‘Ik kocht een paar hardloopschoenen, plukte een hardloopschema van internet en ben gaan lopen. Ik was nog steeds veel te zwaar en met mijn eerste training was ik zo klaar; ik kon nog geen minuut hardlopen. Maar stukje bij beetje kon ik het steeds langer volhouden en toen ik las over een triathloncursus bij de triathlonvereniging in Bodegraven – waar naar een achtste triathlon toegewerkt zou gaan worden – heb ik me aangemeld.’
In die achtste triathlon finishte hij als voorlaatste, maar hij was gegrepen door de sport. ‘En toen ik op de terugweg van een vakantie de Ironman 70.3 in Antwerpen aanschouwde, nam ik me voor om in 2013 een halve triathlon te gaan doen. Ik startte in Wiesbaden, haalde ik de finish en legde daarna de lat nog een beetje hoger. Ik schreef me in voor de Ironman in Frankfurt. Dat leek me een mooie afronding van de periode dat ik te veel overgewicht had. Want als ik in een hele triathlon zou finishen, zou ik in mijn beleving gezond en sportief genoeg zijn.’

Hij had het ontzettend zwaar in Frankfurt, moest in de marathon veel wandelen, maar haalde in 13.24.45 de finish. ‘Dat moest beter kunnen, vond ik, en zo kwam het dat ik me ook nog inschreef voor de Challenge Almere-Amsterdam. Het was niet zo slim om zo snel een tweede hele triathlon te doen, maar ik was wel een stuk sneller dan in Frankfurt. Sindsdien heb ik me voorgenomen om ieder jaar twee hele triathlons te doen. Ik vind het zonde om zoveel te trainen voor maar één hoogtepunt in het jaar. Helaas heb ik vorig jaar alleen Barcelona kunnen doen vanwege een blessure, maar voor dit jaar heb ik me ingeschreven voor de Ironmans in Klagenfurt en Vichy.’

Naast het sporten eet Roef ook gezonder dan dat hij deed voordat hij met triathlon begon. Voor zijn sportieve doelen wordt hij begeleid met trainingschema’s, maar zestig kilo afvallen deed hij geheel op eigen houtje. ‘Het is geen hogere wiskunde, je moet eenvoudig meer verbranden dan je binnenkrijgt. Met logisch nadenken, hard werken, veel uren maken en gezond koken en eten kom je een heel eind.’ Inmiddels weegt hij 99 kilo. ‘Voor mijn lengte van iets meer dan 2 meter is dat niet gek, maar ik hoop voor Frankfurt toch zeker 95 kilo te wegen. Ik zal altijd op mijn eten moeten blijven letten en veel moeten bewegen, maar zolang ik het sporten zo leuk vind als ik nu doe, maak ik me geen zorgen.’

Tip van Roef: Zoek een sport waar je echt plezier aan beleeft, anders houd je het nooit lang vol. En accepteer als het eens tegenzit, maar stuur als het mis gaat tijdig bij. En als je nog een leuk boek over afvallen en triathlon zoekt, lees dan ‘Can’t swim, can’t ride, can’t run’ van Andy Holgate.