Marcia Jansen sprak voor transition.nl acht mensen die door hun nieuwe leefstijl kilo’s verloren.

Naam:Huub Biro
Leeftijd:56 jaar
Woonplaats:Maastricht
Beroep:meesterkok en -ijsmaker
Triatleet sinds:1985 en opnieuw begonnen in 2015
Afgevallen:28 kilo

Een onregelmatige baan en dan ook nog eens in de horeca; verleiding ligt altijd op de loer voor Huub Biro. De 56-jarige meesterkok en meester-ijsbereider is eigenaar van Trattoria Senza Nome en de Gelatarias Luna Rossa Una en Luna Rossa Due in Maastricht. ‘Mijn grootste probleem is dat er altijd wel lekker eten voorhanden is’, lacht hij. ‘Dan begin ik vol goede moed ‘s morgens met kwark, haver en vers fruit, maar dan vergeet ik daarna te eten met als gevolg dat ik begin te snaaien. Vers brood met dik roomboter en salami bijvoorbeeld. Of als ik net ijs heb gemaakt, dan moet dat natuurlijk geproefd worden. Na een grote hap ijs denk ik dan ‘daar moet ik weer 500 meter extra voor hardlopen.’

Biro deed in de jaren tachtig ook al aan triathlon. Hij deed mee aan de wedstrijden in Stein en Nieuwkoop en volbracht in 1987, 27 jaar oud en 79 kilo zwaar, de Holland Triathlon in Almere. Maar na vijf jaar stopte hij ermee omdat hij het te druk kreeg met z’n werk. ‘Ik heb nog een tijdje gerugbyd, waarvan een half jaar in de hoofdklasse, en ik ben ook weer gaan fietsen toen ik in 1990 naar Limburg verhuisde, maar in de loop van der jaren kwamen er toch steeds meer kilo’s bij. Totdat ik uiteindelijk 136 kilo woog.’

Het herseninfarct dat hij twee jaar geleden kreeg, deed hem besluiten weer te gaan bewegen. ‘Ik heb geluk gehad en niet veel aan het infarct overgehouden’, vervolgt hij. ‘Mijn zicht is aangetast, maar daar heb ik alleen last van als ik te veel aan mijn hoofd heb of als de zon schijnt. Maar het had natuurlijk heel anders kunnen aflopen. Het was voor mij het sein om iets aan mijn gewicht te doen. Ik wilde niet op een streng dieet en zo kwam ik weer terug bij de triathlon.’

Biro pakte het voortvarend aan. Hij schreef zich in voor de Ironman in zijn woonplaats Maastricht en vroeg Bas Diederen hem te begeleiden met trainingsschema’s. ‘Ik sta regelmatig om half vijf ’s ochtends op voor een zwemtraining of een lange duurrit. Ik train in de ochtenden en daarna vertrek ik naar de ijssalon waar ik van twaalf tot vier uur ijs maak. Vervolgens ga ik door naar het restaurant, waar ik kook als de vaste kok een vrije dag heeft of help in de bediening als dat nodig is. Op drukke dagen ben ik pas om 12 uur of 1 uur ’s nachts thuis. Het zijn lange dagen, maar omdat ik het écht wil, kan ik het volhouden.’

Geen dieet dus, maar op zijn werk houdt hij zich nu wel meer in. ‘Als kok moet ik natuurlijk wel van alles proeven, maar ik maak niet meer een beetje extra voor mezelf, zoals ik in het verleden graag deed’, lacht hij. ‘En ik drink geen alcohol meer, dat scheelt ook een hoop calorieën.’ De Ironman in Maastricht verliep niet zoals hij gehoopt had, maar daar laat Biro zich niet door uit het veld slaan. ‘Het zwemmen ging goed, het fietsen was heel zwaar en tijdens het lopen kreeg ik ontzettende kramp en ben ik na twee kilometer gestopt. Ik had wel verder kunnen wandelen, maar ik wil graag rennend de finish halen. Dat moet dan maar dit jaar gebeuren, ik heb alweer ingeschreven.’

Volgende week in deze serie: Roef de Ruiter