Op 23 en 24 juli vindt voor de eerste keerde de ITU Triathlon Championships Rotterdam plaats. Naast de triathlontoppers die van start gaan in de ETU European Cup Sprint Triathlon en het ITU wereldkampioenschap paratriathlon kan ook jij kennismaken met de nieuwe aanwinst op de Nederlandse triathlonkalender. 7 redenen waarom je als Nederlands triatleet zou moet starten in Rotterdam.

1 – Een uniek parkoers in hartje Rotterdam
Eind juli maakt druk stadsverkeer plaats voor trisuits, carbon fietsen en hardloopschoenen. Twee dagen lang is de Rotterdamse binnenstad het domein van triatleten. Hoewel het exacte parkoers bij het ter perse gaan van Transition nog niet bekend was, staat vast dat de ITU Triathlon Championships Rotterdam 2016 prachtige plaatjes gaat opleveren. De route voert je langs een aantal iconische Rotterdamse ‘landmarks’ zoals de Erasmusbrug, Hotel New York en de Euromast. Afhankelijk van de gekozen afstand (sprint of olympische afstand) zwem, fiets en loop je een gedeelte van het parkoers in, langs en over de Maas.

De keuze voor Rotterdam als gastheer van de wedstrijd staat niet op zich. De stad zette zich de voorbije jaren op de kaart als ‘City of Sports’ met de organisatie van grote sportevenementen zoals de Grand Départ van de Tour de France in 2010 en wereldkampioenschappen judo, turnen, BMX en beachvolleybal. Tijdens het WK Paratriathlon deze zomer en de Grand Final van de World Triathlon Series in 2017 zullen de beelden van de Rotterdamse skyline opnieuw de wereld over gaan.

2 – Een triathlon voor iedereen
Je hoeft geen ervaren triatleet te zijn om deel te kunnen nemen aan deze unieke triathlon in de binnenstad van Rotterdam. Wie de olympische afstand nog net even te veel vindt of voor het eerst een triathlon wil gaan doen kan zich inschrijven voor de sprinttriathlon. Veel hardlopers doen hun eerste marathon graag in Rotterdam vanwege de grootsheid, de sfeer, de beleving en het vele publiek. Jouw eerste triathlon kan net zo’n ervaring worden. Triathloncursussen voor beginners kunnen je daarbij op weg helpen.

Ga je liever samen met vrienden in een team de uitdaging aan, dan biedt de relay uitkomst. Je kan deelnemen met teams van drie atleten waarbij je elk een onderdeel voor je rekening neem, of je start als duo waarbij één beiden twee onderdelen voor zijn of haar rekening neemt. Deelname aan een Business Relay met collega’s of klanten behoort eveneens tot de mogelijkheden. Om je hierop optimaal voor te bereiden kan je een trainingsprogramma volgen via de KNZB, KNWU, NTFU of Atletiekunie. Deze bonden bieden trainingen voor zowel beginners als ervaren duursporters die zich willen verbeteren in zwemmen, fietsen en/of hardlopen.

3 – Kwalificeren voor het WK 2017 in eigen land
Tijdens de Triathlon Championships Rotterdam kun je je als Nederlandse agegroup atleet kwalificeren voor de ITU agegroup wereldkampioenschappen die van 15 tot en met 17 september 2017 tegelijk met de Grand Final van de World Triathlon Series in Rotterdam worden gehouden. Kwalificatie is mogelijk voor twee afstanden: sprint en olympisch.

Per agegroup zijn op beide afstanden zowel voor de mannen als de vrouwen maximaal 25 plaatsen beschikbaar. Tijdens de Triathlon Championships Rotterdam 2016 kunnen maximaal 15 atleten per afstand en per agegroup zich al in een vroegtijdig stadium verzekeren van een startplaats tijdens het WK een jaar later. Alle informatie over deelname aan EK’s en WK’s en de kwalificatieprocedure voor het WK in 2017 vind je op http://www.triathlonbond.nl, onder ‘Atleten’, ‘Agegroupwedstrijden’.

4 – Als eerste het parkoers testen van de WTS Grand Final 2017
Tijdens de ITU Triathlon Championships Rotterdam gaan atleten in verschillende series de strijd met elkaar aan: WK Paratriathlon, ETU European Cup Sprint Triathlon, het NK triathlon olympische afstand voor masters en diverse wedstrijden voor agegroupers en recreanten. Maar het is ook het test event voor 2017, als de Maasstad de gastheer is van de ITU World Triathlon Series Grand Final. Aan het WK triathlon voor zowel elite atleten als agegroupers nemen elk jaar meer dan 10.000 triatleten van over de hele wereld deel. In juli krijg je als triatleet als eerste de mogelijkheid om het parkoers tijdens een officiële wedstrijd uit te proberen en je al even WK-deelnemer te wanen.

5 – Laatste vormtest voor de Ironman Maastricht
Een week voor de Ironman Maastricht is de Triathlon Championships Rotterdam de laatste kans om voor je naar Zuid-Limburg afreist nog even de vorm te testen en alvast in de stemming te komen. Veel kansen daartoe zijn er in eigen land niet, want de NTB-kalender is in die periode behoorlijk leeg.

6 – Professionele organisatie
De Triathlon Championships Rotterdam wordt georganiseerd door de NTB in nauwe samenwerking met sportmarketingbureau TIG Sports. Het in Amsterdam gevestigde bureau is gespecialiseerd in het organiseren en vernieuwen van sportevenementen en is actief in een groot aantal sporten. Zo organiseert TIG Sports sinds 2004 het KLM Open, onderdeel van het belangrijkste Europese golfcircuit, en was het de organisator van het WK Hockey 2014, het WK Roeien 2014 en het WK Beachvolleybal 2015. Je kan als deelnemer dus rekenen op een perfect georganiseerd evenement, met een geweldige entourage en professionele tijdwaarneming en verzorgingsposten langs het parkoers.

7 – Veel meer dan alleen een wedstrijd
De Triathlon Championships Rotterdam wil zich onderscheiden door meer te bieden dan een unieke wedstrijd alleen. Rond de triathlon worden verschillende side-events georganiseerd voor zowel deelnemers als bezoekers. In de Expo presenteren sportmerken hun nieuwste kleding en equipment en natuurlijk vind je hier ook meer informatie over de World Triathlon Series Grand Final Rotterdam 2017.


Dit artikel verscheen eerder in Transition #1.