HOLTEN – (updated) – De Stichting Triathlon Holten is door het bestuur van de European Triathlon Union genomineerd voor ‘Organiser of the year 2015’. De organisatie neemt het op tegen Sochi Final European Cup, Geneva European Championships en Tiszaujvaros junior European Cup. Het is voor het eerst dat een dergelijke verkiezing wordt gehouden. Voor het bestuur van de Stichting Triathlon Holten betekent het een enorme waardering van de wedstrijd én het werk dat door 950 vrijwilligers wordt gedaan mede ook door de ondersteuning van sponsors, gemeente en provincie. De uitslag van de verkiezing vindt komende zaterdag in Parijs plaats tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ETU.

Stichting Triathlon Holten is al sinds 2000 onderdeel van de International Triathlon Union. Ooit gestart als ITU Points Race en inmiddels heeft de organisatie zich verder ontwikkeld tot Premium European Cup wedstrijd. Al jaren doen de beste internationale triatleten het Sallandse dorp aan. In 2009 heeft de organisatie voor het eerst ook het EK over de Olympische afstand georganiseerd, en daar op volgend een ITU World Cup in 2010 en het EK voor neosenioren. De triathlon in Holten is onderdeel voor de kwalificatieprocedure Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro.

Ook Rachel Klamer is genomineerd, maar dan (uiteraard) als atlete van het jaar. Klamer behaalde in Holten meerdere malen glansrijke overwinningen. Klamer moet het opnemen tegen grote namen als Vicky Holland, Nicola Spririg en Yuliya Yelistratova.

Update 16 januari: Helaas voor Holten en Klamer gingen de titels niet naar hen. Genève, dit jaar gastheer van het EK triathlon, ging er uiteindelijk met het predikaat ‘Organiser of the year 2015’ vandoor. En de titel ‘Female athlete of the year 2015’ ging naar Nicola Spirig.

Bronnen:
– Hendri Markvoort
– Martin Breedijk
Stichting Triathlon Holten