Marcia Jansen sprak voor transition.nl acht mensen die door hun nieuwe leefstijl kilo’s verloren.

Naam: Maurits Smakman
Leeftijd:43 jaar
Woonplaats:Bemmel
Beroep:ICT-er
Triatleet sinds:2012
Afgevallen:35 kilo

Naam:

De reden dat Maurits Smakman najaar 2012 120 kilo woog? ‘Twintig jaar op mijn gat zitten en ondertussen bier drinken en chips eten’, lacht hij. ‘Tot mijn 23e was ik redelijk sportief. Ik deed in Eindhoven aan vlakwaterkanovaren, maar toen ik in Nijmegen ging studeren was daar geen kanoclub. Ik heb nog even roeien geprobeerd, maar daar hing een totaal andere sfeer. Dat was niks voor mij. En sindsdien heb ik eigenlijk niks meer gedaan. De kilo’s kwamen er bij en door mijn overgewicht kreeg ik steeds meer moeite met bewegen. Een aantal mensen in mijn omgeving werd ziek of kwam te overlijden en ik vreesde dat ik door mijn overgewicht ook niet oud zou worden. En aangezien ik mijn twee prachtige dochters graag wil zien opgroeien, drong het tot me door dat er iets moest gaan gebeuren.’

Smakman realiseerde zich al snel dat hij bij zijn poging tot afvallen hulp nodig had. Uiteindelijk gaf hij zich in het najaar van 2012 op voor het programma ‘De grote afvalrace’ van sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel. Deelnemers aan het programma gaan in tien weken, onder begeleiding van persoonlijke trainers en een diëtist, aan de slag met hun overgewicht. ‘In tien weken verloor ik tien kilo en ook daarna ben ik in de sportschool blijven trainen.’

In diezelfde sportschool ontmoette hij de man die hem op het spoor van de triathlonsport zou zetten. ‘Marcel Gierman is één van de personal trainers én hij is fanatiek triatleet. Marcel heeft een enorme passie voor sport, en triathlon in het bijzonder en hij wist hij ook mijn interesse te wekken. En zo kwam het dat ik in 2013 bij de triathlon in Gendt, een dorp verderop, ging kijken. En dat vond ik toch wel heel erg gaaf om te zien. Ondertussen was ik ook al aan het hardlopen geslagen en fietsen deed ik ook regelmatig, maar zwemmen had ik sinds mijn zwemlessen nooit meer gedaan.’

Na twintig jaar zijn lichaam te hebben verwaarloosd, schreef hij zich begin 2014 in voor een achtste triathlon. ‘Het zwemmen was het moeilijkste gedeelte, maar tijdens het fietsen en lopen bleef ik een dikke smile op mijn gezicht houden.’ Door het aanpassen van zijn levensstijl en het aanmeten van een gezonder eetpatroon, weegt hij inmiddels vijfendertig kilo minder. Hij volbracht dit jaar in Klazienaveen een halve triathlon en ook in 2016 staat er weer een halve op het programma.

Triathlon is nu de belangrijkste bijzaak in het leven van Maurits Smakman. ‘Als je drie jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik ooit aan een halve triathlon zou gaan meedoen, had ik gedacht “jij bent gek”. Nu kan ik me een leven zonder sport niet meer voorstellen. Ik heb veel meer energie, zit veel beter in mijn vel en ben een stuk positiever ingesteld. Ik wil echt nooit meer terug. Het afgelopen jaar ben ik als supporter met Marcel mee geweest naar de Ironmans in Frankfurt en Maastricht en stiekem denk ik ook wel eens over een hele triathlon. Maar vanwege mijn baan en gezin heb ik nu helaas nog niet genoeg tijd om te trainen. Want als ik het doe, wil ik ook in een redelijke tijd finishen. Ik wil niet net voor middernacht binnenkomen.’

Tip van Maurits: Zoek goede begeleiding als je wilt afvallen. Als je in een groep gaat afvallen, zoals ik in de Schaapskooi heb gedaan, kun je elkaar motiveren.

Volgende week in deze serie: Eline Lute