De Wahoo Blue SC is een snelheids- en cadanssensor die is uitgerust met zowel Bluetooth 4.0 als ANT+. Hierdoor is het dus compatible met Garmin, Suunto TomTom, Polar en je smartphone (Android 4.3 of nieuwer en iPhone!). Het is een compacte sensor die qua vorm lijkt op de Garmin sets, dus zonder kabeltje maar met een ‘armpje’.

In de doos

De sensor met arm en rubber bevestiging.

De sensor met arm en rubber bevestiging.

In de doos zit niet zo gek veel: uiteraard de sensor zelf, de bijbehorende magneetjes en verfrissend genoeg eens een keer een rubberen band voor montage. Er zitten ook tie-wraps bij voor het geval dat, maar waarschijnlijk heb je die niet nodig. Met de rubber band kan je de Blue SC gemakkelijk bij je achterwiel monteren. Omdat het niet zo permanent is als tie-wraps, is de montage eenvoudig en kan je het redelijk gemakkelijk bijstellen als de sensor niet meer helemaal goed staat. Bijkomend voordeel is dat je in een handomdraai de sensor op een andere fiets hebt gemonteerd. Ga je dus een weekendje mountainbiken met een huurfiets dan is het best een idee om de Blue SC mee te nemen.

Montage

Zoals ik al schreef is de montage best eenvoudig. Met de rubber band kun je de Blue SC best eenvoudig op de gemiddelde fiets monteren. Op mijn oversized FSA cranks was het wat lastiger om de trapmagneet op zijn plek te krijgen, maar ook hier had ik het eigenlijk zo voor elkaar (je moet wel je pedaal even demonteren). Mocht je nou een echt afwijkende fietsmaat hebben, dan kan je de sensor alsnog met de tie-wraps monteren. Doordat het een compact apparaatje is, zit de snelheidssensor wat kort op de cadanssensor, maar zelfs bij 10 centimeter hoge velgen kan de magneet nog gewoon aan een spaak geschroefd worden.

Om aan te geven hoe handig en eenvoudig het is, ik had laatst op de fiets van mijn vriendin een nieuwe crankset gemonteerd. De dag erna wilde ze een trainingsrit gaan doen en ik kwam er achter dat ik vergeten was het cadansmagneetje over te zetten. Snel mijn Wahoo magneetje van de trapper geschoven en op die van mijn vriendin. Geen lange zoektocht naar tie-wraps, geneuzel met scharen of dubbelzijdig tape, het was zo gepiept.

Het was even wurmen, maar ook op een oversized crank past de cadansmagneet.

Het was even wurmen, maar ook op een oversized crank past de cadansmagneet.

Compatibiliteit

Door de dubbele connectiemogelijkheid van de Blue SC werkt hij goed samen met een hele waslijst aan horloges, computers en smartphones. Zoals ik in de eerste alinea al schreef, is het geen probleem met de meeste bekende apparaten. Daarnaast werkt het ook goed met diverse smartphone apps zoals bijvoorbeeld Strava en Endomondo (Endomondo echter alleen als je telefoon ANT+ ondersteunt). De officiële Android lijst is hier te vinden. Het is altijd aan te raden om het even te dubbelchecken! Daarnaast heeft Wahoo ook een eigen fitness-app (voor Android en iPhone) waarmee je eenvoudig kunt exporteren naar bijvoorbeeld Strava. Wahoo heeft ook nog een Utility app, waarmee je gemakkelijk kan kijken of je magneetjes bijvoorbeeld goed zitten en of je de laatste firmware hebt.

Sensor koppelen

Het verbinden zelf is een fluitje van een cent. Met mijn telefoon was de verbinding zo gemaakt en mijn tests met Garmin, Polar, Suunto, Bryton en TomTom waren probleemloos. Voor het verbinden via Bluetooth is minimaal Bluetooth 4.0 vereist. Het ‘pairen’ is vrij eenvoudig. Zodra je echter een apparaat via Bluetooth gekoppeld hebt, is dat de ontvanger. Bluetooth ondersteunt namelijk niet meerdere connecties tegelijkertijd (voorbeeld: je kan dus niet je Polar V800 en je iPhone tegelijk gekoppeld hebben, een van de twee zal geen data ontvangen). ANT+ is hanteert een ‘broadcast’ principe waardoor je geen limiet hebt.
Voor de koppeling hoef je eigenlijk niks te doen op de sensor zelf, behalve hem even ‘wakker’ maken. Geef je wiel een zwiep en je ziet de rode en blauwe ledjes beginnen te knipperen. Vervolgens volg je de stappen van het apparaat dat je wilt koppelen. Na enkele seconden stops de Blue SC met het knipperen van de ledjes. Dit is echter puur om energie te besparen.

Het blauwe ledje geeft aan dat er actief data uitgezonden wordt.

Het blauwe ledje geeft aan dat er actief data uitgezonden wordt.

Conclusie

Overall is de Blue SC een degelijk apparaat. Gedurende een jaar fietsen heb ik hem zonder problemen gebruikt met diverse horloges en computers. Het is een eenvoudig te monteren, en heeft een flexibele sensor. Door de dubbele verbindingsmogelijkheid is het leuk om ‘mee te meten’ met je telefoon (als je horloge of computer ANT+ is). Maar ook omdat hij eenvoudig over te zetten is, kan het je wat geld besparen als je twee fietsen hebt. Al zal je wel snel een tweede kopen, want zelfs het overzetten van pedalen komt op een gegeven moment je neus uit. De sensor is ook nog eens goed betaalbaar, zo rond de €55 tot €60. Iets duurder dan een eenvoudige ANT+ sensor, maar goedkoper dan een set van Garmin of Polar.

Dit bericht verscheen eerder op onemanengine.com