MAASTRICHT – De Ironman Maastricht, die op zondag 31 juli voor de tweede maal plaatsvindt, krijgt een nieuw parcours. Dit om de wedstrijd nog aantrekkelijker te maken voor deelnemers en toeschouwers. De wedstrijd gaat voor een belangrijk deel ‘cross border’, ook deels door Belgisch Limburg. De gemeente Bilzen is nu ook als nieuwe partner verwelkomd.
Inmiddels hebben zich al 1100 atleten aangemeld voor de race op 31 juli. Het afgelopen jaar, toen de Ironman Maastricht voor het eerst op de agenda verscheen, hebben circa 800 triatleten deelgenomen. De inschrijftermijn staat nog open tot enkele dagen voor de race, waarmee het aantal inschrijvingen naar verwachting flink zal stijgen.

De organisatoren lieten tijdens de presentatie van de tweede editie in het Stadhuis van Maastricht weten verguld te zijn met deze inter-Limburgse samenwerking. “Op alle fronten werken we aan één grenzeloos Limburg. Een sportwedstrijd als de Ironman is uitstekend geschikt om te laten zien dat we één regio zijn en niet twee buurregio’s”, aldus gedeputeerde Ger Koopmans (sport) van de provincie Nederlands-Limburg.

Regionaal directeur Centraal Europa van Ironman, Björn Steinmetz, wees op de unieke, euregionale ligging van Maastricht als start- en finishplaats. “We hebben eerder bij onze keuze voor Maastricht al laten weten dat deze stad bijzonder is, omdat zowel het zwemmen als het lopen kan plaatsvinden midden in de stad met een monumentaal decor. Met ook midden in de stad een ruime wisselzone. In veel andere plaatsen zijn we daarvoor aangewezen op het buitengebied. En laat die stad nou toevallig een mooi achterland van twee nationaliteiten hebben met een uitdagend fietsparcours. Prima geschikt om het internationale karakter van de Ironman te benadrukken.” In verband met dit nieuwe fietsparcours zal de Ironman overigens niet meer door Sittard-Geleen komen.

Het loopparcours ondergaat eveneens enkele aanpassingen. In plaats van drie rondes van 14 kilometer lopen de deelnemers komend jaar vier rondes van 10,2 kilometer. Dit om de toeschouwers nog meer mogelijkheden te bieden de wedstrijd te volgen en de deelnemers aan te moedigen. Het loopparcours voert evenals vorig jaar vanuit het centrum naar het buitengebied van de Pietersberg. De finish is ook dit jaar op de Markt gesitueerd.
De aanpassing van zowel het fiets- als het loopparcours bieden de atleten betere koerscondities. Met name de wegen voor het fietsen zijn breder. Het zal de wedstrijd sneller maken. Het zwemparcours van de eerste editie blijft gehandhaafd: in de Maas van de Griend naar het Gouvernement vice versa.

“In een jaar tijd heeft Maastricht al een klinkende naam gekregen onder de triatleten en sportliefhebbers. De geweldige sfeer die dag heeft zich als een lopend vuurtje rondgesproken. Dat gaan we komend jaar zeker overdoen”, aldus de Maastrichtse wethouder André Willems (sport). Hij wees erop dat de eerste aflevering in zijn stad niet alleen economisch een succes was met een economische spin-off van 2,8 miljoen euro, maar dat dit topevenement de sportbeleving in de stad overduidelijk aanwakkert.

Bike Course - Ironman Maastricht 2016

Bronnen:
– Emiel Frambach