Marcia Jansen sprak voor TriathlonSport.nl acht mensen die door hun nieuwe leefstijl kilo’s verloren.

Naam:Esther Aikens
Leeftijd:41 jaar
Woonplaats:Almere
Beroep:operatie-assistente
Triatleet sinds:2009
Afgevallen:18 kilo

Esther Aikens sluit zich in 2011, in navolging van haar zoon Rik, aan bij Triathlon Vereniging Almere. Ze weegt op dat moment negentig kilo; veroorzaakt door jaren van vet en veel eten, van koken met pakjes en zakjes, het krijgen van kinderen en alle kilo’s die daar bij horen en het jongleren van een gezin met kleine kinderen, een baan en een huishouden. Maar door het regelmatig lopen, zwemmen en uiteindelijk ook fietsen – niet haar favoriete bezigheid – bij TVA valt ze tien kilo af. Totdat ze last krijgt van haar schildklier en haar vader in 2014 op 67-jarige leeftijd plotseling overlijdt. ‘Mijn vader was heel sportief. Hij was geen triatleet, maar hij zwom, liep en fietste iedere week. Door zijn overlijden beleefde ik geen plezier meer aan het sporten. Als ik aan het lopen of fietsen was, moest ik constant aan mijn vader denken. Ik werd er alleen maar meer verdrietig van.’

Esther komt na het sporten vaak huilend thuis en troost zichzelf met M&M’s melkchocolade met pinda’s. In de zomer van 2014 weegt ze 92 kilo en komt het besef dat er iets moet gebeuren. ‘Als ik zo door zou gaan, was ik niet alleen ongelukkig, maar ook nog eens moddervet.’ Nadat de medicijnen voor haar traag werkende schildklier goed zijn ingesteld, ontpopt haar man Jan-Willem zich in de zomervakantie tot personal trainer. ‘Ik heb hem gesmeekt me uit het dal te sleuren. Ik wilde iedere dag vijf kilometer hardlopen en hij moest me meetrekken. Dat werkte. Hij troostte me als ik moest huilen, maar gaf me ook een schop onder mijn luie kont als ik tegenstribbelde.’

Na de zomervakantie wordt Aikens, samen met een clubje collega’s, lid van Weighwatchers om naast het sporten nog wat extra kilo’s kwijt te raken. ‘Het klinkt misschien ouderwets, maar het werkt echt. Alle voedingsmiddelen vertegenwoordigen een bepaald aantal punten. Iedere dag mag je, afhankelijk van je lengte en startgewicht, een vastgesteld aantal punten eten. Je kunt dus zelf bepalen wat je eet en ook punten opsparen. Ik spaarde punten zodat ik in het weekend toch nog een handje M&M’s kon eten. Inmiddels ben ik gestopt met het programma, maar ik heb er nog steeds veel aan. Het geeft me meer grip op mijn eetpatroon.’

Daarnaast stelde Aikens een aantal sportieve doelen voor de korte en de lange termijn. ‘Sporten gaat me makkelijker af als ik een doel voor ogen heb. Dus schreef ik me in voor een halve marathon en meldde ik me aan voor het 2eDivisie team van TVA. Zo zwom ik twee keer in de week, fietste ik een tot twee keer en liep ik vier keer per week. Het afvallen ging op deze manier als een trein. Binnen vijf maanden ging ik van 92 naar 74 kilo. Het sporten geeft me weer plezier. Ik mis mijn vader nog iedere dag, maar de scherpe kantjes zijn er af. Ook zijn er weer nieuwe sportieve doelen gesteld. Momenteel ben ik aan het trainen voor een hele marathon en voor 2016 heb ik me ingeschreven voor de halve Challenge triathlon in Almere!’

Tip van Esther: Stop met koken met pakjes en zakjes. In deze maaltijden zit heel veel toegevoegde suikers en zouten. Zelf maken is veel gezonder. Ik heb in die periode dat ik wilde afvallen een abonnement op de Hello Fresh maaltijdbox genomen. Daar zitten verse producten in met recepten voor maaltijden die je binnen 35 minuten op tafel zet.

Volgende week in deze serie: Bert Bosch