Marcia Jansen schreef voor het decembernummer van Triathlon Sport Magazine een artikel over triathlon en afvallen.  Speciaal voor TriathlonSport.nl sprak ze acht mensen die door hun nieuwe leefstijl kilo’s verloren. Hun persoonlijke verhaal lees je hier de komende weken.

Naam:Dennis Sleeuwenhoek
Leeftijd:43 jaar
Woonplaats:Almere
Beroep:verpleger in verzorgingshuis
Triatleet sinds:2011
Afgevallen:35 kilo

 

Veters strikken ging bijna niet meer en actieve dingen doen met zijn dochters was ook een hele opgaaf. Maar de definitieve wake-up call kreeg Dennis Sleeuwenhoek in de zomer van 2010 toen hij zichzelf in een video – 130 kilo schoon aan de haak – in zwembroek langs het zwembad zag lopen. ‘Dat was heel confronterend en ik wist dat er iets moest gebeuren. Ik heb me aangemeld bij de atletiekvereniging in Almere en ben gaan trainen voor een 5-kilometer loop in Dronten. Die loop volbracht ik en ik was inmiddels ook wat afgevallen, maar toen raakte ik geblesseerd. Dat was een tegenvaller.’

Sleeuwenhoek vreesde dat al het harde werk voor niet was geweest, maar een hardloopmaatje suggereerde dat hij dan maar moest komen zwemmen en fietsen bij de triathlonafdeling. Dat deed hij. Hij kocht een mountainbike en in het voorjaar een racefiets, en in 2011 startte hij in vier sprinttriathlons. Sinds 2013 kwam hij drie keer aan de start van de hele triathlon in Almere en ook zijn vrouw en oudste dochter zijn besmet geraakt met het triathlonvirus. ‘Ik train op schema’s en ga graag naar de clubtrainingen. Het plezier in het sporten, zoals ik dat vroeger ook had, is weer helemaal terug.’

Ook paste hij zijn eetpatroon aan. ‘Vroeger heb ik bij de jeugd op nationaal niveau gewindsurft. Uitgaan vond ik ook erg leuk, maar dat ging niet zo goed samen met het windsurfen. Op mijn achttiende moest ik een keus maken en koos ik voor het uitgaansleven. Bier, shoarma, ik dronk en at alles wat ongezond was. Het was een mooie tijd en ik heb er ook geen spijt van. Maar ik hield er wel een enorm overgewicht aan over. Ik had al vaker geprobeerd om af te vallen, maar het was nooit blijvend. Ik heb alle diëten geprobeerd. Dan viel ik ook wel af, maar als ik met zo’n dieet stopte, zat het er ook zo weer aan. Ik was een typische jojo. Tegenwoordig eet ik nog steeds alles wat ik voordien ook at, maar dan van alles de helft. Samen met het sporten zorgde het ervoor dat ik nu 95 kilo weeg.’

Ging het afvallen in het begin razendsnel, tegenwoordig vliegen de kilo’s er niet meer af en dat is soms frustrerend. ‘Ondanks alle duurtrainingen is mijn gewicht nu al een tijdje stabiel. Ik kom niet aan, maar ik krijg er ook niets meer af. Een sportarts gaf me de tip om aan krachttraining te gaan doen zodat mijn metabolisme omhoog gaat. Ik begin nu echt spieren te krijgen en die gebruiken nu eenmaal meer energie. Hopelijk gaat dat werken, want er mogen nog wel een paar extra kilo’s af.’

Tip van Dennis Sleeuwenhoek: Stop met diëten. Als je jezelf dingen gaat ontzeggen, hou je het nooit vol. Eet gewoon minder, of zoals ik de helft van wat ik normaal deed, en af een toe een patatje of pizza moet kunnen. Het moet wel leuk blijven.

Volgende week in deze serie: Esther Aikens