Bas Diederen en Martijn Keijsers zijn in Kailua-Kona op Hawaii voor het WK Ironman. Bas mikt als professioneel atleet op een topklassering, terwijl Martijn debuteert als agegrouper en vooral op Hawaii is om rond te kijken en te genieten. Twee Limburgers van dezelfde leeftijd, maar met een totaal ander perspectief en benieuwd naar elkaars ervaringen. Lees mee, want ze vragen elkaar een week lang het hemd van het lijf.

Bas: favorieten

Aloha Martijn,

Leuk dat die landenparade wordt georganiseerd, maar ik heb ‘m overgeslagen. Ik probeer mij volledig op de race te focussen. De Duitsers zijn inderdaad zwaar favoriet. Het zou mij niks verbazen als het podium bij de mannen een volledig Duits onderonsje wordt. Ik probeer mijn eigen race te lopen. Als Frodeno hetzelfde niveau haalt als in Frankfurt, dan is daar geen houden aan. Al vroeg in de race met hem meegaan, betekent een vroeg einde voor mij. Dus daar richt ik mij niet op.

Net als in Frankfurt mogen wij hier ook niet met een wetsuit zwemmen. Voor een aantal atleten is dat nadelig, maar mij maakt het niet zoveel uit. Ik kan bovendien gebruikmaken van een nieuw swimsuit van Bioracer dat speciaal voor mij is gemaakt. De meeste agegroupers zwemmen liever met wetsuit. Hoe is dat bij jou?

Ik ben al ruim een week hier. Inmiddels raak ik al gewend aan het bijzondere klimaat op Hawaii. Vanaf het moment dat ik arriveerde heb ik geen lange trainingen meer gedaan. In deze hitte sloopt je dat alleen maar. Een week voor de race gaat de lengte van mijn trainingen nog verder naar beneden. Ik blijf wel bewegen om spanning op mijn spieren te houden en om in het sportritme te blijven.

Zout is inderdaad erg belangrijk hier. Powerbar heeft gels met extra sodium. Erg nuttig hier. Die ga ik dus ook zeker gebruiken.

Nog maar een paar nachtjes slapen. Hoe gaat het met jouw zenuwen?