Bas Diederen en Martijn Keijsers zijn in Kailua-Kona op Hawaii voor het WK Ironman. Bas mikt als professioneel atleet op een topklassering, terwijl Martijn debuteert als agegrouper en vooral op Hawaii is om rond te kijken en te genieten. Twee Limburgers van dezelfde leeftijd, maar met een totaal ander perspectief en benieuwd naar elkaars ervaringen. Lees mee, want ze vragen elkaar een week lang het hemd van het lijf.

Martijn: aangekomen
11312121_1178189348864348_1423972927_nAloha Bas!

Ben je goed aangekomen? Het was een lange reis, om op Hawaii te geraken. Voor jou misschien nog wel meer dan voor mij. Ik bedoel, we vlogen allebei over de States naar The Big Island, maar jij hebt wat meer moeten doen om hier überhaupt heen te mogen. Als agegrouper had ik één lucky shot nodig om mijn  kwalificatie af te dwingen. Jij bent als professioneel atleet in feite een jaar bezig met punten sprokkelen op de Kona Points Ranking. Wat vind jij ervan dat de PRO’s tegenwoordig met een ranking werken, in plaats van kwalificatie via één evenement zoals de agegroupers? En heb je het idee dat je, na een lang kwalificatiejaar, nog wel in topvorm naar het WK kunt komen? Voor mij als agegrouper geldt dat twee maal een hele triathlon doen in één zomer eigenlijk al gekheid is en deelname hier is dus eigenlijk een bonus in plaats van een prestatiedoel.

Ironman Maastricht was in feite mijn hoofdgerecht. Hoe heb jij dat ervaren? Ik bedoel, na je topprestatie in Frankfurt en de resultaten in Zuid-Afrika en Luxemburg wist je al dat naar Hawaii gaan moest gaan lukken, maar een Ironman in ons eigen Limburgs land kon je niet laten liggen hè? En dan nog winnen ook! Heb je iets van dat gevoel mee kunnen nemen naar Hawaii? Ik vond dat een hele gave belevenis. In Maastricht aankomen en de stad omgetoverd zien in een Ironman-racevenue, dat deed wat met me. Mijn familie en vrienden erbij om me aan te moedigen en overal heel veel enthousiast publiek, dat maakte echt wat los. Hebben jouw kinderen daar nog wat van mee gekregen? Lijkt me toch anders dan als je in Port Elizabeth of in Cozumel bent voor een race.

Ik ga mijn spullen eens uitpakken en de omgeving verkennen, om te beginnen eens een lekkere bak koffie scoren. Misschien heb je nog tips voor me?

Mahalo, Martijn