Squadra Kalas en Hellas favorieten voor finale Lotto Eredivisie

ALMERE – Na vier seizoenen kan al gesproken worden van een traditie, als zondag de finale van de Lotto Eredivisie betwist wordt met een team-relay tijdens Challenge Almere-Amsterdam. De Eredivisieteams waren sinds 2012 elk jaar te gast in de binnenstad van Almere. De Eindhovense mannenformatie van Squadra Kalas en het vrouwenteam van Hellas Utrecht hebben de landstitels op een haar na binnen, terwijl de strijd om de overige podiumplekken en het gevecht tegen degradatie naar de 1eDivisie nog volop voor spanning zorgen.

Na een vierde, tweede en zevende plaats in de Lotto Eredivisie lonkt dit jaar eindelijk de landstitel voor Squadra Kalas. De Eindhovense formatie versterkte zich in de winter met toppers als Marco van der Stel en Menno Koolhaas en won dit jaar drie wedstrijden in de Lotto Eredivisie. Alleen pech lijkt de ploeg nog van de eerste landstitel te kunnen houden zondag. Nieuwkomers Canyon Fusion, voortgekomen uit de succesformatie Team4Talent, hebben de tweede plek in handen maar weten dat er nog drie formaties loeren op een podiumplek. Rings Specialized Forte Triteam Rotterdam was vorig jaar derde in de eindstand en staat ook nu op plek drie. Davilex Nijmegen en Trimates Utrecht volgen elk op een punt van de ander op plek vier en vijf. Onderin strijden zes teams tegen het degradatiespook, waarbij Cerberus Nijmegen en TV Rijnmond voor aanvang van de finale de slechtste papieren in handen hebben.

Prolongatie van de landstitel zou de Utrechtse Hellasvrouwen alleenheersers maken op het gebied van Eredivisiewinst. Na drie jaar op rij met de mannen van Team4Talent de kampioensschalen omhoog gehouden te hebben, kunnen de Utrechtse vrouwen dit jaar een vierde titel toevoegen in evenzovele jaren Lotto Eredivisie. Alleen in theorie vormt TC Twente nog een bedreiging, maar zonder Rachel Klamer in de gelederen zal het bij theorie blijven. Met Pien Keulstra wel weer van de partij, is de podiumclaim van de Twentse vrouwen reëel. Kijani, Trivio Long Distance en Challenge TV Almere zijn de overige podiumkandidaten. DTC Heerhugowaard zal alle zeilen moeten bijzetten om degradatie naar de 1eDivisie af te wenden.

Challenge Almere-Amsterdam huisvest voor de vierde maal op rij de finale van de Lotto Eredivisie Triathlon, en ook dit jaar in de vorm van een spectaculaire team-relay. De start is om 13.00 uur bij de Esplanade in het centrum van Almere. Om 15.00 uur worden de kampioensbekers van 2015 uitgereikt aan de winnende teams.