Rachel Klamer vijfde in Grand Final

CHICAGO (USA) – Rachel Klamer is vrijdagavond (Nederlandse tijd) in Chicago vijfde geworden in de Grand Final van de World Triathlon Series. Het is de beste prestatie van een Nederlandse triatleet ooit op een Grand Final. Drie jaar terug in Auckland werd ze nog zesde. Haar vijfde plaats in Chicago betekent ook dat plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro grotendeels al bereikt is. NOC*NSF stelde een top-acht klassering op de WK-finale als eis. Met deze vijfde plaats ziet Klamer zich nu na negen WTS-wedstrijden terug op plaats zes in de WK-ranking.

In Chicago stormde Gwen Jorgensen op een tweede wereldtitel en een elfde WTS-winst af. Wie houdt de Amerikaanse volgend jaar van de Olympische triathlontitel af? De Amerikaanse triatlete was al een fenomeen bij het hardlopen, maar verliest tegenwoordig ook op de andere onderdelen nauwelijks nog tijd. Kort na de Bermudaanse Flora Duffy kwam niet alleen Jorgensen, maar ook Klamer uit het onstuimige water. De wereldkampioenschappen spelen zich de laatste dagen af bij storm en regen, hetgeen het wedstrijdschema danig in de war schopte.

Al bij het begin van het fietsen formeerde zich een groep van 29 atletes. Daarbij niet Maaike Caelers, nog altijd op zoek naar de vorm waarin ze twee jaar terug verkeerde met podiumplaatsen op WTS-wedstrijden. De Weertse kwam in een laatste groepje van vijf, dat steeds verder op achterstand geraakte. Twee weken terug in Edmonton verklaarde Caelers al dat het plezier in de altijd stressvolle WTS-wedstrijden momenteel ontbreekt. Ze werd uiteindelijk 61e, op meer dan tien minuten van Jorgensen.

Klamer hield zich makkelijk staande in de groep vooraan. Na een razendsnelle wissel lag ze zelfs even op kop. Weldra kwamen Jorgensen en de Britse Stanford en Holland haar voorbij, maar ook daarna liep Klamer een perfecte race. “Ik ben superblij. Vorige week kwam ik met een fikse verkoudheid vanuit Edmonton hier aan en nu doe ik de wedstrijd van mijn leven. Schitterend.”

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON CHICAGO (USA)
(Olympische afstand)

VROUWEN -----------------------------
 1 Gwen Jorgensen    USA 1.55.36
 2 Non Stanford     GBR 1.56.05
 3 Vicky Holland     GBR 1.56.30
 4 Andrea Hewitt     NZL 1.56.44
 5 Rachel Klamer       1.56.50
 6 Jodie Stimpson    GBR 1.57.08
 7 Sarah True      USA 1.57.19
 8 Ai Ueda        JAP 1.57.29
 9 Aileen Reid      IRL 1.57.37
10 Juri Ide       JAP 1.57.39
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union