Nederlandse ploeg op weg naar Grand Final Chicago

De Nederlandse triathlonselectie is op weg naar Chicago voor het WK triathlon en de Grand Final van de World Triathlon Series. Een uitgebalanceerde equipe komt in actie op diverse nummers in de Amerikaanse stad. Rachel Klamer, Maaike Caelers en Marco van der Stel nemen deel aan de Grand Final waarin het WK voor elite atleten beslist wordt. Zowel voor de elite als de paratriatleten zijn er startbewijzen voor Rio 2016 te verdienen.

Bij de elite vrouwen staat Gwen Jorgensen riant aan de leiding in de WTS. De Amerikaanse kan de eerste worden die haar WK-titel prolongeert sinds de invoering van het WK in 1989. De Nederlandse vrouwen staan momenteel op plek 7 (Klamer) en 37 (Caelers). Klamer heeft nog uitzicht op de top-vijf, maar heeft dan wel een sterk resultaat nodig tijdens de Grand Final. Een top-zes notering zou ook een voordracht voor de Olympische Spelen van Rio opleveren. De vrouwenwedstrijd staat geprogrammeerd voor de vrijdagnamiddag.

Bij de mannen is Javier Gomez bezig aan een indrukwekkend seizoen. De Spanjaard kan de eerste atleet worden die vijf WK-titels bijschrijft en de eerste die zijn titel van het jaar ervoor prolongeert. Marco van der Stel speelt op plek 75 geen rol in de tussenstand om het WK, maar kan met het scoren van waardevolle rankingpunten wel werken aan zijn Olympische campagne voor 2016. De wedstrijd bij de elite mannen op zaterdagmiddag is het sluitstuk van het WK.

In de WK-wedstrijd voor neosenioren op donderdagochtend zullen Menno Koolhaas en Marco Akershoek de Nederlandse eer proberen hoog te houden.

Bij de WK-wedstrijd voor de paratriatleten op vrijdagochtend komen vijf Nederlandse atleten in actie in diverse klasses: Jetze Plat, Geert Schipper, Sjaak van den Berg, Saskia van den Ouden en Joleen Hakker (met Ilona Eversdijk als guide). Het behalen van de wereldtitel in een Paralympische klasse betekent voor deze atleten dat een voordracht voor de Paralympische Spelen op zak is. Triathlon staat volgend jaar voor het eerst op het programma van de Paralympics.

Tot slot komen op vrijdagmiddag Jeanine Kocken en Kirsten Nuyes op vrijdagmiddag voor Nederland in actie bij het WK voor de junioren.