OROSEI (ITA) – Het WK crosstriathlon op het Italiaanse eiland Sardinië heeft voor Nederland twee gouden medailles opgeleverd. Lindy van Anrooij prolongeerde haar wereldtitel bij de junioren, en bij de neosenioren pakte Jorik van Egdom het goud. Bij de elite stonden geen Nederlanders aan de start. Ruben Ruzafa prolongeerde zijn wereldtitel, en bij de vrouwen ging Flora Duffy er met het goud vandoor.

Van Egdom werd vooraf al tot de favorieten gerekend en maakte dat ook geheel waar. Hij pakte de wereldtitel bij de neosenioren in stijl. Vanaf de start ging hij aan de leiding en bouwde zijn voorsprong vervolgens alleen maar uit. Mark Hamersma wist met een negende plaats ook nog binnen de top-tien van de wereld te finishen.
Van Anrooij had een zwaardere kluif om haar vorig jaar in Zittau veroverde wereldtitel bij de junioren te verdedigen. Na het zwemmen keek ze aan tegen ruim anderhalve minuut achterstand. Tijdens het mountainbiken wist ze al aardig dichtbij Adriana Klimkova te komen, om vervolgens op het lopen toe te slaan.

Bij de elite vrouwen verruilde Duffy het zilver van vorig jaar in Zittau om voor goud. Ze domineerde de wedstrijd vanaf de start, nadat ze met het zwemmen al bijna anderhalve minuut voorsprong nam. Op de mountainbike liep ze vervolgens nog eens twee minuten weg, om daarna in stijl met de snelste looptijd van de dag haar overmacht compleet te maken.

Bij de elite mannen moest Ruzafa nog fors aan de bak. Na het zwemmen leken zijn kansen bijna verkeken, nadat hij tegen bijna twee minuten achterstand aankeek. Maar al in de eerste ronde mountainbiken stelde hij orde op zaken en zette hij zichzelf terug aan het front. Met anderhalve minuut voorsprong kon hij aan de afsluitende crossloop beginnen, maar kon daar niet op verslappen. Achter hem kwam de Mexicaan Francisco Serrano nog fors terug, om uiteindelijk op een kleine halve minuut achter de Spanjaard het zilver te claimen. Ruzafa moest in de slotkilometers nog alle zeilen bijzetten om niet alsnog ingerekend te worden.
Veelvoudig XTERRA- en wereldkampioen Conrad Stolz werd in zijn afscheids-WK uiteindelijk dertiende.

UITSLAGEN 
WK CROSSTRIATHLON OROSEI (ITA)
(1,5Z - 31MTB - 10L)

MANNEN ------------------------------
 1 Ruben Ruzafa     ESP 2:13:11
 2 Francisco Serrano   MEX 2:13:38
 3 Sam Osborne      NZL 2:16:02
 4 Rom Akerson      CRC 2:16:28
 5 Ben Allen       AUS 2:16:35 
 6 Yeray Luxem      BEL 2:17:23
 7 Kris Coddens     BEL 2:17:40
 8 Arthur Forissier   FRA 2:17:42
 9 Francois Carloni   FRA 2:17:45
10 Bradley Weiss     RSA 2:18:06

VROUWEN -----------------------------
 1 Flora Duffy      BER 2:25:56
 2 Barbara Riveros Dias CHI 2:29:46
 3 Brigitta Poór     HUN 2:38:10
 4 Jacqueline Slack   GBR 2:40:13
 5 Carla Van Huyssteen  RSA 2:40:26
 6 Carina Wasle     AUT 2:41:34
 7 Monica Cibin     ITA 2:43:06
 8 Renata Bucher     SUI 2:45:05
 9 Elizabeth Orchard   NZL 2:45:06
10 Ladina Buss      SUI 2:45:30