CHICAGO (USA) – De Spanjaard Javier Gomez heeft gisterenmiddag zijn vijfde wereldtitel op de Olympische afstand behaald. Gomez schrijft daarmee historie. Tot dusver stond hij nog gelijk met de Brit Simon Lessing op vier titels, zij het dat de Spanjaard daarnaast ook nog drie zilveren WK-plakken op zak heeft. Het Spaanse succes werd gecompleteerd door het zilver van Mario Mola. De Fransman Vincent Luis behaalde het WK-brons.

Anders dan in Lessings tijd in de jaren negentig, moeten de triatleten tegenwoordig in tien races op hun best zijn. Van alle topatleten toonde Gomez zich opnieuw de meest regelmatige triatleet. Hij won de races in Japan en Zweden en werd ook in de Grand Final in Chicago slechts overtroffen door zijn landgenoot en eeuwige rivaal Mario Mola. Die kon de wereldtitel alleen pakken als Gomez niet in de top-vier zou eindigen. Dat gebeurde niet, ’s werelds beste triatleet controleerde de wedstrijd volledig en bleef lang in het spoor van zijn landgenoot. Gedurende de gehele 10 kilometer probeerden de twee kemphanen elkaar af te schudden. Pas in de laatste 400 meter wist Mola definitief een gaatje te slaan, met als resultaat de snelste looptijd ooit in de ITU-geschiedenis: 28:59. Mola won de eerste wedstrijd in Abu Dhabi en de laatste in Chicago, maar het was niet genoeg.

Marco van der Stel was zeer actief op de fiets, demarreerde twee keer maar kreeg niemand mee. Aan het eind van het fietsen wisselde de atleet uit Capelle aan de IJssel nog wel als eerste, maar het moordend tempo van de mondiale elite was hem te machtig. De Nederlander finishte als 53e.

UITSLAGEN 
ITU WTS TRIATHLON CHICAGO (USA)
(Olympische afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Mario Mola      ESP 1:44:53
 2 Javier Gomez     ESP 1:44:57
 3 Richard Murray    RSA 1:45:35
 4 Crisanto Grajales   MEX 1:45:40
 5 Vincent Luis     FRA 1:45:44
 6 Fernando Alarza    ESP 1:45:52
 7 Aaron Royle      AUS 1:46:03
 8 Jelle Geens      BEL 1:46:10
 9 Joao Pereira     POR 1:46:10
10 Ryan Bailie      AUS 1:46:13
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union