ALMERE – Markus Fachbach en Kathrin Walther waren vandaag de winnaars van de Challenge Almere-Amsterdam, na zeer spannende races in de Flevopolder. De Duitser Fachbach werd vrijwel de gehele wedstrijd zwaar onder druk gezet door de thuisfavoriet Mark Oude Bennink, terwijl Walther, ook uit Duitsland, onderweg meerdere malen stuivertje wisselde met de Franse Camille Deligny. Irene Kinnegim pakte na een bloedstollende slotfase de tweede plek. De NK-titels waren voor Oude Bennink en Kinnegim.

Na een snel zwemonderdeel begonnen Fachbach en Oude Bennink gezamenlijk aan het fietsen. De Hongaar Attila Szábo behoorde aanvankelijk ook tot de koplopers, maar moest de Duitser en de Nederlander al snel laten gaan. Achter hen rukte Erik-Simon Strijk snel op naar de derde plek in de wedstrijd, die hij gedurende de rest van de race niet meer uit handen zou geven, ondanks druk van snelle lopers Gerrit Schellens en Dirk Wijnalda. Fachbach en Oude Bennink liepen lang schouder aan schouder, maar uiteindelijk moest de Oldenzaler passen. Fachbach prolongeerde met de winst zijn zege van vorig jaar, toen hij in Almere Europees kampioen werd. Hij was maar liefst zestien minuten sneller dan in 2014. De Duitser sprak na afloop van een zware strijd met Oude Bennink, die de nationale titel veroverde, maar stelde dat net als in het voetbal de Duitsers op het eind toeslaan. Het NK-zilver was voor Strijk en het brons ging naar Wijnalda. Beste Almeerder was debutant Tjardo Visser, die verraste met een debuut ruim onder de negen uur.

Linda van Bemmel, debutante vandaag in Almere, leidde de wedstrijd vanaf de eerste zwemmeters. De Nijkerkse pakte een paar minuten voorsprong en zag Walther op de fiets voorbij komen na veertig kilometer. Ook Deligny passeerde haar kort daarna. Deligny knabbelde gestaag aan de voorsprong van Walther en wist haar bij te halen vlak voor het einde van het fietsen.
Walther had de snelste wissel en gaf Deligny opnieuw het nakijken, waarop de Francaise aanzette en Walther na 3 kilometer lopen opnieuw achterhaalde. In de tweede helft van de marathon nam Walther opnieuw de leiding. Ondertussen was Irene Kinnegim aan een indrukwekkende inhaalrace bezig, maar de oud-winnares strandde in het zicht van de finish op een ruime minuut van de winnares. De Zuid-Hollandse pakte de nationale titel, voor Carla van Rooijen en Grada Boschker.

Op de halve triathlon die ’s ochtends na hele startte ging de winst naar Youri Severin en de Belgisch kampioene Charlene Ottevaere. Severin kwam samen met favoriet Evert Scheltinga uit het water, waarna Scheltinga gestaag afstand van hem nam. Met een riante voorsprong leek Scheltinga vervolgens op de winst af te stevenen, ware het niet dat hij enkele kilometers voor de wissel lek reed en bij gebrek aan reparatiemateriaal moest opgeven. Severin nam de kop van zijn Team4Talent teamgenoot over en ging op het lopen hard door om onbedreigd zijn thuiswedstrijd op zijn naam te schrijven.

Dit jaar werd de Holland Triathlon voor de 35e keer georganiseerd in Nederland. In het triathlonweekend komen meer dan 2500 atleten in actie op diverse afstanden, waarmee het evenement opnieuw de grootste triathlon uit de Nederlandse geschiedenis is.

UITSLAGEN 
TRIATHLON ALMERE

MANNEN LD --------------------------
 1 Markus Fachbach   GER 8.12.24
 2 Mark Oude Bennink     8.18.14
 3 Erik-Simon Strijk     8.22.29
 4 Dirk Wijnalda       8.25.39
 5 Gerrit Schellens   BEL 8.32.57
 
VROUWEN LD -------------------------
 1 Kathrin Walter    GER 9.26.11
 2 Irene Kinnegim      9.27.27
 3 Camille Deligny   FRA 9.29.52
 4 Beate Görtz     GER 9.37.07
 5 Julia Bohn      GER 9.37.41
 
MANNEN MD --------------------------
 1 Youri Severin       4.08.32
 2 Marius Lau      GER 4.15.29
 3 Sebastian Krusch   GER 4.15.55
 4 Niels Brandt     DEN 4.19.20
 5 Bert van Veen       4.19.26
 
VROUWEN MD -------------------------
 1 Charlene Ottevaere  BEL 4.34.39
 2 Anna Wiese      POL 4.40.44
 3 Marion Tuin        4.52.27
 4 Nadine Bucci     ITA 4.50.35
 5 Diana Gorter       4.56.44
Bronnen:
– Cisca Borsboom
Challenge Almere-Amsterdam