Chinese investeerder neemt Ironman over

Wanda Plaza SjanghaiSJANGHAI (CHN) – Donderdag is bevestigd dat de Dalian Wanda Group, eigendom van de rijkste man van China Wang Jianlin, de World Triathlon Corporation voor meer dan 650 miljoen dollar heeft overgenomen. De WTC, de eigenaar van het Ironmanlabel, was sinds 2008 in handen van het private equity fund Providence Equity Partners.

De aankoop is Wanda’s meest recente acquisitie in de sport, nadat ze eerder al de Zwitserse sportmarketeer Infront Sports and Media hadden overgenomen en een aandeel hadden genomen in de topvoetbalclub Atletico Madrid. Ironman, met momenteel 200 evenementen in 27 landen, verwacht dit jaar een winst te maken van rond de 180 miljoen en kende in de afgelopen vier jaar een totale groei van 21 procent. Het management van Ironman heeft zich voor de komende vijf jaar gecommiteerd aan de overname, zodat continuïteit is geborgd.

Voor Providence heeft de overname van Ironman in 2008 in ieder geval geen windeieren gelegd: zij hebben hun investering nu viervoudig terug. In die periode heeft Providence Ironman omgevormd vanuit een licentiemodel naar een bedrijf dat de wedstrijden zelf produceert, is het aantal evenementen in hun portfolio exponentieel gegroeid en groeide de staf van de WTC uit van een krappe tien personen naar ongeveer 250 nu.

Wanda wil met de overname de triathlonsport in China een boost geven. Ze mikken op de toevoeging van drie wedstrijden in China, en groei van het aantal Chinese triatleten van rond de 100 nu naar 200.000 in de komende tien jaar. Wang erkent dat de sport nog moet aanslaan in China, maar heeft geen twijfels dat dit zal gaan gebeuren, gelet op de groei van de Chinese middenklasse in de afgelopen jaren.

De economische malaise in de afgelopen jaren heeft geen invloed gehad op de markt van duursportevenementen. In de afgelopen zeven jaar bleef de markt tegen de algemene trend in groeien en ook momenteel zijn er nog geen tekenen dat dit in de komende jaren anders zal zijn.

Bronnen:
Ironman