Twee gouden medailles op EK paratriathlon

Jetze PlatGENÈVE (SUI) – [updated] – Op het Europees kampioenschap paratriathlon in Genève is vanavond Jetze Plat uitgeroepen tot Europees kampioen. De Nederlander legde de sprintafstand af in 54.08 minuten en bleef daarmee de Brit Phil Hogg vijf minuten voor. Plat kwalificeerde zich zo goed als zeker voor de Paralympics in Rio, waar triathlon voor het eerst op het programma staat. Geert Schipper kwam als tweede over de streep, maar werd om nog onduidelijke redenen door de jury gediskwalificeerd. Een tweede Europese titel werd in 1.21.04 uur veroverd door Saskia van den Ouden. In haar categorie finishte ze bijna zes minuten eerder dan de Finse Liisa Lilja.

Zilver was er voor Joleen Hakker en haar begeleider in de categorie visueel gehandicapten. Hakker was na 1.08.43 uur klaar. Maarten Peters en Sjaak van den Berg werden in hun groep zesde respectievelijk zevende.

[update 11-jul] Schipper bleek te zijn gediskwalificeerd omdat hij een vrouwelijke deelneemster inhaalde die 20 km/u langzamer reed. Hierdoor kwam Schipper zo’n 3 seconden op de verkeerde weghelft. De jury had hem een time-penalty kunnen geven van 15 seconden, maar gaf een diskwalificatie omdat Schipper alleen riep ‘To the right side’ en niet afremde. Schipper besloot tot een snelle inhaalmanoeuvre aan de verkeerde kant van de pionnen omdat niemand hem tegemoet reed. Schipper heeft nog protest ingediend, maar zonder resultaat.

Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
– Adrie Berk
International Triathlon Union