EK in Genève: debuut Keulstra, medaillekansen voor paratriatleten

Geneve 2015GENÉVE (SUI) – De Nederlandse selectie is woensdagochtend afgereisd naar de Zwitserse stad Genève voor het EK triathlon. Pien Keulstra debuteert er op de Olympische afstand. De grootste medaillekansen zijn er voor Nederland bij de paratriathlon. De paratriatleten komen net als de junioren uit op de sprintafstand.

Keulstra maakt haar debuut op het EK over de Olympische afstand. Vorige week in Holten deed ze ervaring op in haar eerste ETU-cup en weet dat ze in het zwemonderdeel nog tekort komt op de toppers. De onlangs naar Sportzone Limburg verhuisde atlete van het NTC moet hopen op een wedstrijdverloop waarin veel fietsers samenkomen, om daarna met lopen nog plekken te winnen. De Zwiterse Nicola Spirig is huizenhoog favoriete. De regerend Olympisch kampioene won onlangs goud bij de Europese Spelen in Baku, waar ze Rachel Klamer versloeg. Het EK voor de vrouwen elite staat gepland voor zaterdag om 15.30 uur. De juniores komen om 10.00 uur in actie, met voor Nederland Kirsten Nuyes, Jeanine Kocken en Rani Škrabanja.

Marco van der Stel en Jorik van Egdom hebben al meer ervaring op het internationale toneel. Van der Stel kent zijn tegenstanders voornamelijk uit de World Triathlon Series. Onder hen de drievoudig Europees kampioen uit Spanje Javier Gomez en de Zwitser Sven Riederer, die de race in Genève vorig jaar won toen het een Europacupwedstrijd was. Van der Stel werd zelf onlangs negende in een sprintrace om de ETU-cup in Istanbul. Veenendaler Jorik van Egdom toonde vorige week in Holten zijn groeiende vorm, met een vijfde plek in de ETU-cup, eveneens over de sprintafstand. De mannen elite komen zaterdag om 12.00 aan de start op de Olympische afstand en de junioren starten om 08.00 uur op de sprinatafstand, zonder Nederlandse inbreng.

Geert Schipper en Jetze Plat zijn allebei kanshebber op de EK-titel in de PT-1 klasse bij de mannen paratriatleten. Beiden toonden dit jaar al grote vorm. Saskia van den Ouden is een belangrijke kanshebber op eremetaal in de PT-2 klasse bij de vrouwen en dat geldt ook voor Joleen Hakker in de klasse PT-5. Maarten Peters en Sjaak van den Berg komen in de sterk gezette PT-4 klasse in actie. Het EK paratriathlon gaat over de sprintafstand en staat vrijdag om 16.00 uur op het programma.