Klamer bezorgt Nederland eerste medaille op Europese Spelen

Nicola Spirig - European Games Baku 2015BAKU (AZE) – De Europese Spelen in Baku hebben Nederland een eerste medaille opgeleverd. Op de triathlon voor vrouwen eindigde Rachel Klamer op een tweede plaats. Het goud ging naar de Olympisch kampioene van Londen, Nicola Spirig. Het brons was voor de Zweedse Lisa Norden, die op de Olympische Spelen nog zilver haalde. Voor Klamer was het na de Europese titel van 2013 haar beste prestatie ooit in een internationale triathlon. Klamer was in een kopgroepje van drie ontsnapt na het zwemonderdeel. Spirig en Norden trokken mee. De Zwitserse, die een jaar uit de sport was, bleek een klasse apart op het looponderdeel.

De zilveren plak voor Klamer was hard bevochten. Tijdens het zwemmen in het woelige water had ze last van zeeziekte en zag ze sterretjes, maar toch zette ze nog de snelste zwemtijd neer. En bij het lopen zat haar binnenzool de hele tijd dubbel. Desondanks finishte ze tussen de twee Olympische topatletes. “De wedstrijd verliep als mijn droomscenario”, aldus Klamer “al wist ik dat het een harde wedstrijd zou worden omdat die twee (Spirig en Norden – red) bekend staan als ‘The Beast’ op de fiets. Ik zat op het randje.” Later tijdens de wissel kreeg ze in eerste aanleg haar schoen niet aan. Toen ze het opnieuw probeerde vouwde de binnenzool dubbel. “Maar het gat zou alleen maar groter worden als ik m’n schoen weer een keer opnieuw aan zou doen. Ik wist dat het lastig zou zijn, maar er was eigenlijk geen alternatief. Ik moest zo maar gaan lopen. Aan het eind dacht ik dat ik derde zou worden, omdat ik compleet kapot was. Maar ik realiseerde me dat als ik nu niet alles gaf, ik er achteraf spijt van zou krijgen. Dus toen we de laatste hoek om kwamen keek ik even om en dacht ‘nu niet meer omkijken, alles geven’.”

UITSLAGEN 
TRIATHLON BAKU (AZE)
(Olympische afstand)

VROUWEN -----------------------------
 1 Nicola Spirig     SUI 2.00.28
 2 Rachel Klamer       2.01.44
 3 Lisa Norden      SWE 2.01.46
 4 Yulia Yelistratova  UKR 2.03.11
 5 Tamara Gomez Garrido ESP 2.03.27
 6 Aileen Reid      IRE 2.03.58
 7 Alexandra Razarenova RUS 2.04.00
 8 Claire Michel     BEL 2.04.10
 9 Agnieszka Jerzyk   POL 2.04.27
10 Maria Czesnik     POL 2.04.33