Ironman 70.3 WK gaat mannen en vrouwen scheiden

Ironman 70.3Vanaf 2017 gaat het Ironman 70.3 WK in twee gescheiden wedstrijden plaatsvinden: de mannenwedstrijd vindt dan op een andere dag plaats als de vrouwenwedstrijd. In elk van de wedstrijden starten de elite-atleten als eerste, op enige tijd gevolgd door de age-groupers.

De World Triathlon Corporation (de eigenaren van het Ironman label) willen hiermee enerzijds tegemoet komen aan het grote aantal atleten dat aan het WK zou willen deelnemen. Maar het is niet alleen het commerciële aspect dat de WTC hiermee adresseert (meer startplaatsen, meer inkomsten), maar ook de kwestie van gelijkheid qua speelveld bij de mannen- en de vrouwenwedstrijd. Nu komt het nog te vaak voor dat de elite vrouwen gedurende de wedstrijd worden ingehaald door snelle age-group mannen, waardoor er situaties ontstaan waar vrouwen zich op de fiets kunnen verschuilen achter mannen.

Ook op de middenafstand volgt Ironman dus nu het concept dat de ITU al lang eerder introduceerde met gescheiden mannnen- en vrouwenwedstrijden. Voor de sportieve gelijkheid in de wedstrijd zelf zou het goed zijn, maar of een en ander misschien in de media niet gaat leiden tot afnemende aandacht voor de vrouwenwedstrijd is nog maar de vraag. En is de sport daarmee gediend?

Bronnen:
Ironman